Odată ce soarele a devenit mai agresiv, iar numărul zilelor însorite s-a mărit, apare necesitatea purtării ochelarilor de protecție solară. Însă între prețurile aparent accesibile și ochelarii de soare care se vând la fiecare colț se ascunde un pericol foarte mare pentru ochii tăi. Deși nu este perceput imediat, acesta se poate dezvolta în timp, aducându-ți mai multe bătăi de cap. Află în continuare ce riști dacă alegi să cumperi ochelari de soare ieftini și necalitativi și cum să îi găsești pe cei mai potriviți, care te vor proteja de razele solare agresive.
Riscurile ochelarilor necalitativi
Specialiștii de la Academia Americană de Oftalmologie spun că ochelarii ieftini, fără filtru de protecție împotriva razelor ultraviolete UVA și UVB, pot dăuna mai mult ochilor decât lipsa lor.
O cunoaștem cu toții: atunci când soarele apare pe cer, te strâmbi, iar pupilele tale se îngustează la maxim, până la jumătate de milimetru în diametru. Se întâmplă în scop de protecție, pentru a diminua cantitatea de lumină care pătrunde în interiorul ochilor. Însă, atunci când pui pe nas o pereche de ochelari întunecați, efectul este invers: pupilele se dilată de la 0,5 la 5-6 milimetri, de parcă te-ai afla într-o cameră întunecoasă, cu o vizibilitate redusă.
Așadar, atunci când pui ochelarii întunecați pe nas și ochii tăi devin vulnerabili la razele ultraviolete, ar trebui să fii complet protejat de ele prin intermediul filtrului prezent în lentilele acestora.
Însă, odată ce ochelarii ieftini și necalitativi nu conțin filtru pentru razele ultraviolete UVA și UVB, ochii tăi sunt în pericol, deoarece o cantitate mare a acestora pătrunde în interiorul lor. Așadar, în acest caz ar fi mai bine să fii fără ochelari și pupilele tale să fie îngustate, iar lumina să nu pătrundă în interior, decât să ai o pereche de ochelari fără filtru, care nu te protejează, ci îți pun sănătatea ochilor în pericol.
Ochelarii necalitativi doar filtrează lumina și strălucirea din jur. Desigur, nu te vei strâmba, iar cantitatea ridurilor mimice se va diminua. Însă, riști să suferi de probleme oculare, precum:
- Cataractă (opacifierea cristalinului);
- Degenerarea maculară (a zonei în care acuitatea vizuală este cea mai bună);
- Melanom ocular (un tip rar întâlnit de cancer).
Lentilă mai întunecată = protecție mai bună?
Deși ochelarii cu lentile mai întunecate par să fie mai eficienți pentru a ne proteja ochii, aceștia filtrează doar lumina vizibilă, nu și razele ultraviolete. Din contra, lentilele mai întunecate lărgesc pupila și mai mult, astfel încât este nevoie de o protecție bună pentru a proteja ochii de razele ultraviolete.
Astfel, ceea ce contează cu adevărat nu este culoarea lentilei sau cât de întunecată este, ci filtrul de protecție care le acoperă. Acesta trebuie să oprească 100% din razele ultraviolete și se poate regăsi atât pe suprafața ochelarilor cu lentila foarte întunecată, cât și pe cei fără culoare (simpli, pentru vederea apropiată sau îndepărtată). Această protecție este oferită fie de materialul din care sunt fabricați ochelarii, fie de aplicarea unui strat adițional de protecție în timpul confecționării ochelarilor.
- Verde: permite o percepție mai naturală a obiectelor din jur și un bun contrast la o lumină puternică, reduce oboseala ochilor, atunci când soarele e puternic, alege-i în timp ce conduci;
- Gri: permite o percepție reală a culorilor, nu mărește contrastul dintre obiecte, este bun pentru alergat și mers cu bicicleta, alege-i și în timp ce conduci;
- Brun: potrivit pentru un soare agresiv și o luminozitate intensă, mărește contrastul între obiecte, alege-i, dacă suferi de retinopatie diabetică sau degenerare maculară și în timp ce conduci;
- Chihlimbar: dă culoare cerului noros,excelent pentru a vedea contrastul, reduce oboseala ochilor și distorsionează culoarea (imaginile arată galben-portocaliu), alege-i, dacă suferi de retinopatie diabetică sau degenerare maculară;
- Galben: îmbunătățește contrastul și percepția adâncimii în lumină slabă, este potrivit pentru zilele cu cer noros, alege-i și în timp ce conduci;
- Roșu: excelent pentru a vedea imaginea în adâncime, la lumină slabă, oferă contrast pentru obiectele albastre și verzi.
- Oglindite: reflectă lumina cu o intensitate sporită.
Lentilele polarizate sunt mai bune?
Lentilele polarizate nu te protejează de razele ultraviolete. Acestea sunt funcționale pentru alt spectru de lumină, și anume cea vizibilă. Acestea blochează lumina polarizată care se reflectă de pe suprafețe orizontale, precum zăpada, apa sau un drum fierbinte.
Este recomandat să optezi pentru ele în timp ce schiezi, dacă locuiești lângă apă sau atunci când conduci. Deși aceste lentile sunt mai scumpe, alege-le, dacă ai ochii sensibili la lumină sau strălucire, dar și mai deschiși la culoare.
Cum să alegi ochelarii potriviți și inofensivi?
Academia Americană de Oftalmologie ne sfătuiește să urmăm un șir de criterii în procesul de alegere a ochelarilor de soare:
1. Ochelarii care blochează 100% din razele ultraviolete. Caută un sticker cu această mențiune pe lentilele ochelarilor sau pe cea „UV 400”, ceea ce înseamnă că lentilele blochează toate razele de lumină cu lungimi de undă de până la 400 nanometri, adică razele UVA și UVB. Astfel, niciun tip de raze ultraviolete nu va pătrunde în interiorul ochilor.
2. Ochelarii cu lentile mai mari. Cu cât mai mari sunt lentilele și îți acoperă ochii din toate părțile, cu atât mai mică este dauna razelor ultraviolete. Optează pentru ochelarii „over-size” (de dimensiuni mai mari) sau pentru cei care înconjoară ochii din toate părțile.
3. Ochelarii cu lentile foarte întunecate nu sunt mereu cea mai bună opțiune. Caută ochelarii cu filtru de protecție, apoi ai grijă de culoarea lentilelor.
4. Culoarea nu este atât de importantă. Lentilele de diferite culori pot mări contrastul dintre obiecte, ceea ce poate fi util pentru sportivi, însă nu blochează mai multe raze ultraviolete.
5. Lentilele polarizate reduc din strălucire, nu din raze ultraviolete. Ochelarii cu asemenea lentile pot fi utili atunci când te afli pe apă, pe zăpadă sau în timp ce conduci.
6. Prețul nu este un criteriu. Ochelarii nu trebuie să coste foarte mult pentru a fi eficienți. Însă ia în considerare că prețul lor este mai mare decât al celor simpli și necalitativi. Astfel, este foarte important să verifici dacă aceștia au și filtrul de protecție pentru razele ultraviolete.
Reține! Chiar și o pereche bună de ochelari are un termen de valabilitate. Acesta este de 2-3 ani, deoarece în urma expunerii la soare, protecția de pe ochelari se poate deteriora, iar aceștia nu te mai protejează împotriva razelor ultraviolete.
Sănătate să aveți!
healthland.time.com, health.clevelandclinic.org, verywellhealth.com, tdi.texas.gov, kraywoods.com, aao.org