Ce se întâmplă dacă mâncăm trei ouă pe zi

Ce se întâmplă dacă mâncăm trei ouă pe zi

Organizațiile internaționale de sănătate au atenționat de multe ori consumatorii înflăcărați de ouă că acestea conțin o cantitate mare de colesterol. Adevărul este că ouăle, la fel ca și alte produse, cum ar fi uleiul de cocos sau fructul de avocado au nimerit din greșeală în lista produselor alimentare bogate în colesterol. Nutriționiștii afirmă că atunci când consumăm alimente bogate în colesterol, ficatul sănătos produce o cantitate mai mică și astfel organismul își reglează de sine stătător nivelul de colesterol. Asta înseamnă că dacă mâncăm ouă nu vom avea un nivel de colesterol în sânge mai mare. Pur și simplu un anumit tip de colesterol va fi înlocuit cu altul.

Consumul de ouă este important pentru organismul nostru. Gălbenușul conține nutrienți sănătoși importanți pentru organism. Mai mult de 90% din cantitatea de fier și calciu se conține în gălbenuș. Iar albușul conține jumătate din cantitatea de proteină ce se află în ouă. Mai departe vom descrie 10 beneficii ale consumului de ouă.

Ouăle ajută la creșterea performanței

În primul rând ar fi bine să știți că ouăle au un nivel înalt de sațietate. Consumate într-o cantitate mai mică, în comparație cu alte produse, dau senzația că nu mai vrei să mănânci. Un ou mediu conține 6g de proteină de calitate înaltă și alți nutrienți importanți, cu excepția vitaminei C. Iată de ce se recomandă să combinați un ou cu legume, suc de portocale sau ceai de măceșe, o felie de pâine din făină integrală la micul dejun, pentru că știm cu toții că micul dejun e cea mai importantă masă a zilei.

Ouăle pot ajuta în cazul deficitului de fier din organism 

Persoanele care suferă de deficit de fier pot avea simptome precum: oboseală, dureri de cap și iritație. Ar trebui să știți că fierul partcipă la procesul de aprovizionare a organismului cu oxigen și este foarte important pentru sistemul imun, metabolism și alte funcții esențiale în organism. Fierul din gălbenușul de ou se absoarbe ușor și este asimilat aproape în întregime de organism. Unii specialiști afirmă că anume acest tip de fier se absoarbe mai ușor decât cel din suplimentele alimentare care conțin fier.

Ouăle ameliorează calitatea dietei

Ouăle sunt suplimente nutritive valoroase ce ajută la îmbunătățirea calității dietei. Un studiu recent a descoperit că persoanele care consumă ouă spre deosebire de cele care nu consumă deloc, nu aveau practic deficiență de vitamina A, E și B12 în organism. Aportul acestor vitamine din consumul de ouă este de 10%-30%. Acest studiu demonstrează importanța consumului de ouă și că ar trebui să le mâncăm mai des.

Ouăle nu duc la creșterea nivelului de colesterol

De prin anii 1990 printre dietologi se învârte o teorie eronată, prin care ouălor li se atribuie conținutul ,,mare” de colesterol (210mg per gălbenuș). Multe studii nu au demonstrat până la capăt mecanismul prin care anume colesterolul din ouă poate duce la afectarea vaselor coronariene. Este foarte important de știut că cele mai dăunătoare grăsimi sunt cele de tip trans și nu colesterolul din ouă. Ouăle sunt un produs excelent, sănătos și o sursă ieftină de proteină de origine animală.

Ouăle ajută la pierderea în greutate

O felie de pâine cu ou, indiferent cum e gătit, ține saț cu 50% mai mult decât cerealele obișnuite pe care le mâncăm la micul dejun? Variate studii în acest sens au descoperit că persoanele care își încep ziua cu ouă pierd din greutatea corporală mai ușor.

Ouăle ajută la sănătatea creierului

Ați auzit vreodată de colină? Acesta este un nutrient care ajută la dezvoltarea intrauterină a creierului fătului și ulterior a nou-născutului. Pentru femeile însărcinate, un singur ou pe zi asigură 28% din necesarul zilnic de colină. Această substanță este foarte importantă pentru femeile însărcinate și cele care alăptează. Ulterior, la persoanele adulte și vârstnici, colina ajută la ameliorarea funcției creierului și la memorie.

Ouăle ajută la profilaxia cataratei și în general la vedere

Medicii afirmă că la consumul cu regularitate a ouălor, spanacului și brocoli, riscul de a face cataractă scade cu 20%, iar a degenerării maculare și ulterior a scăderii vederii, cu aproximativ 40% odată cu înaintarea în vârstă. Ouăle sunt bogate în antioxidanți, luteină, zeaxantină și carotenoizi esențiani pentru vedere. Carotenoizii protejează ochii de radiația solară în exces, îmbunătățesc vederea nocturnă și reduc în jumătate riscul de cataractă.

Ouăle sunt o sursă de proteină de cea mai înaltă calitate

Proteinele sunt elementare pentru construcția și repararea țesutului muscular din organismul uman. Ele sunt o sursă excelentă de proteină de înaltă calitate. Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi. Organismul nostru nu poate produce de sine stătător nouă aminoacizi esențiali care pot fi supliniți prin alimente. Oul însă este un produs alimentar bogat în proteine, care conține destui aminoacizi estențiali.

NOTĂ: ouăle, carnea, laptele și peștele sunt surse complete de proteine care conțin cei nouă aminoacizi esențiali, dar proteinele din ouă au cea mai mare rată de utilizare de 100. În comparație cu laptele care are rata de utilizare 93, peștele și carnea 75. Un ou de mărime medie conține aceeași cantitate de proteine din 30g de carne sau pește. Nu numai că ouăle sunt o mai bună sursă de proteină, dar sunt și mai ieftine.

Ouăle ajută la protecția oaselor

Pe lângă cele menționate, ouăle sunt și o sursă de vitamina D. Acesta este o vitamină foarte importantă pentru absorbția de calciu și pentru menținerea optimă a sănătății oaselor. Iată de ce ouăle joacă un rol important în profilaxia osteoporozei, împreună cu alimentele bogate în calciu.

Ouăle asigură un păr frumos și sănătos și unghii puternice

Părul și unghiile noastre reflectă starea de nutriție și sănătatea noastră. Ar fi bine să consumați mai multe ouă pentru a ameliora sănătatea lor, din cauza conținutului bogat al acestora în aminoacizi, vitamine și minerale. Multe persoane au observat o creștere mai rapidă a părului, odată cu adaosul de ouă în alimentație, în special dacă anterior aveau un deficit de zinc, sulf, vitamina B12 și vitamina A.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
criosweb.ro
La Inceput