Alimentația corectă. De ce este bine să ținem cont de aceste sfaturi

Alimentația este procesul prin care o persoană consumă alimente din care organismul absoarbe nutrienții pentru o bună funcționare. Alimentația corectă contribuie la prevenirea multor afecțiuni, îmbunătățește starea generală de sănătate și ajută la creșterea și dezvoltarea normală a organismului.

Asimilarea adecvată a vitaminelor și mineralelor este poate cel mai important segment al alimentației. Vitaminele sunt substanțe organice prezente în organism. Acesta are nevoie de cantități mici de vitamine, deoarece rolul lor este de a regla metabolismul și de a asigura dezvoltarea și funcționarea normală a organismului.

Mineralele sunt substanțe vitale pentru organism, acestea fiind considerate niște „cărămizi” cu ajutorul cărora se construiesc sistemul muscular, articulațiile și oasele. De asemenea, acestea sunt esențiale și pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi hormonii, transportul de oxigen, sistemul enzimatic. Lista nutrienților absorbiți din alimente este lungă. De fapt, fiecare grup de alimente consumate furnizează organismului fibre și mineralul numit magneziu.

Un regim alimentar echilibrat presupune consumarea moderată a alimentelor din diferite categorii de produse, oferind astfel posibilitatea organismului de a asimila substanțe nutritive din fiecare grup.

Beneficiile alimentației sănătoase

O alimentație corectă, înseamnă un organism sănătos. În mod special, alimentația sănătoasă în cazul adolescenților îi ajută să își îmbunătățească performanțele la învățătură, dar și cele fizice. Alimentația necorespunzătoare afectează nu numai greutatea corporală, dar predispune și la anumite boli cronice. De exemplu, consumul scăzut al alimentelor care conțin calciu duce la creșterea riscului de osteoporoză la maturitate (maladie a oaselor, care provoacă rarefierea și subțierea lor).

Alimentația sănătoasă în timpul adolescenței este importantă, deoarece ajută la prevenirea mai multor afecțiuni, care au drept cauză tulburările de alimentație. De exemplu, diabetul zaharat de tip 1 este diagnosticat la aproximativ 13.000 de tineri în fiecare an. Această afecțiune presupune controlul atât a regimului alimentar, cât și a stilului de viață, în general.

Alimentația echilibrată

Cărțile de specialitate recomandă adoptarea unui regim alimentar echilibrat. Utilizând noua piramidă a alimentației, regimul alimentar al tinerilor poate fi particularizat, astfel încât alimentația să le asigure substanțele nutritive necesare pentru creșterea și dezvoltarea adecvată și energia necesară pentru desfășurarea tuturor activităților zilnice. Acum, alimentația de bază a majorității tinerilor este bazată pe mâncăruri și fast-food și băuturi carbogazoase, astfel că 2/3 dintre adolescenți consumă mult mai mult decât doza recomandată de grăsimi.

Lichidele

Cei mai mulți dintre adolescenți ignoră rolul lichidelor în nutriție. Este important să limitați consumul băuturilor carbogazoase, care au un conținut ridicat de zahăr și sucurile de fructe, mai ales în timpul meselor. Cafeina din băuturile carbogazoase și cafeaua pot duce la dereglări de somn, în special dacă acestea sunt consumate seara. Aceasta poate duce la probleme de sănătate și reducerea capacității de învățare.

Legume – se recomandă consumul legumelor de culoare verde și portocalie – fasolea, mazărea, morcovii, etc.

Fructele – este indicată o gamă largă de fructe proaspete sau conservate. Atenție: consumul sucului de fructe de fabrică trebuie limitat, potrivit specialiștilor, deoarece conțin o cantitate mare de zahăr, ceea ce duce la creșterea glicemiei.

Produsele lactate (lapte, iaurt, brânză) – se recomandă consumul produselor lactate degresate, deoarece conțin o cantitate ridicată de calciu. Astfel, adolescenții trebuie să consume trei pahare de lapte degresat sau produse echivalente, iar cei cu vârsta mai mică de 14 ani trebuie să consume o cantitate mai mică de lactoză, astfel se recomandă produse cu un conținut scăzut de calciu – brânza și iaurtul.

Carnea și fasolea – ideal ar fi proteinele să fie asimilate din carne fără grăsime, preparată la cuptor, fiartă sau pe grill. Deoarece alimentația sănătoasă se caracterizează prin diversitate, este indicat ca proteinele să fie asimilate și din pește, fasole, mazăre, nuci sau semințe.

Uleiul și grăsimile -  grăsimile trebuie să provină de la pește, alune sau uleiuri vegetale. Trebuie limitat consumul grăsimilor solide – unt margarină sau untură.

 

Sursa foto: 
newshealth.net
La Inceput