Riscurile ce declanșează bolile inimii și sângelui. Cum păstrăm sănătatea sistemului cardiovascular

Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă un termen general care întrunește afecțiunile inimii și vaselor sangvine. BCV rămân cel mai mare ucigaș din lume, rezultând cu 18,6 milioane de decese anual.

În plus, și pandemia de COVID-19 a expus unui risc sporit cei peste 520 de milioane de oameni care trăiesc în prezent cu BCV. Mulți s-au izolat de prieteni și familie de teamă să nu dezvolte forme severe ale virusului pe fundal de comorbiditate.

Și în Republica Moldova bolile cardiovasculare se situează pe primul loc printre principalele cauze de deces ale populației. Datele arată că anul trecut, din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular, au decedat 22.872 de persoane, comparativ cu 21.512 decese în 2019.

BCV are mai multe cauze declanșatoare, printre care fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea. Nu rămân fără impact nici poluarea aerului și afecțiuni mai puțin frecvente. Totuși, lucrurile pot fi prevenite dacă este respectat un mod de viață sănătos.

Patru tipuri de BCV

Există diverse tipuri de BCV, însă vom enumera patru forme principale:

1. Boală coronariană (cardiopatia ischemică) - apare atunci când fluxul de sânge bogat în oxigen este blocat sau redus către mușchii inimii. Apare o presiune crescută asupra inimii, iar în consecință poate duce la:

  • angina pectorală - durere toracică cauzată de reducerea fluxului sanguin către mușchiul inimii.
  • atacuri de cord  - unde fluxul sanguin către mușchiul inimii este blocat brusc.
  • insuficiență cardiacă  - situație în care inima nu reușește să pompeze în normă sângele în tot corpul.

2. Accidentele vasculare cerebrale și TIA. În accident vascular cerebral se oprește aportul de sânge către o parte a creierului. Aceasta poate provoca leziunea creierului și poate fi letal.

Un atac ischemic tranzitoriu, numit și TIA sau mini-accident vascular cerebral, este asemănător, doar că fluxul sanguin către creier este întrerupt temporar.

Principalele simptome ale unui accident vascular cerebral sau TIA se manifestă pe:

Față - fața poate „să cadă pe o parte”. Aceasta presupune că persoana afectată să nu poată zâmbi, iar gura sau ochiul pe o parte a feței vizual să fie lăsată în jos.

Brațe - simptomul se manifestă prin incapacitatea persoanei de a ridica ambele brațe și de a le ține ridicate. Apare slăbiciune și amorțeală la un braț.

Vorbirea - cel afectat va vorbi neclar, puțin sau deloc.

În caz că observați simptomele sus enumerate, apelați de urgență ajutorul medical la 112.

3. Boala arterială periferică. Afecțiunea apare atunci când există un blocaj în artere la nivelul membrelor, de obicei la picioare. Simptomatic se manifestă prin:

  • dureri de picior persistentă sau crampe, care se agravează la mers și se ameliorează în repaus.
  • căderea părului de pe picioare
  • amorțeală sau slăbiciune la nivelul picioarelor
  • ulcere persistente (răni deschise) pe membrele inferioare.

4. Bolile aortice, care sunt un grup de afecțiuni ale aortei - care este cea mai mare arteră și care transportă sângele din ventriculul stâng al inimii către alte părți ale corpului. Una dintre cele mai frecvente boli aortice este anevrismul aortic. Vasul slăbește și se umflă spre exterior. Afecțiunea decurge fără simptome, de obicei, dar există riscul de hemoragie la un moment dat, ceea ce pune viața în pericol.

Cauzele bolilor cardiovasculare

Nu sunt cunoscute niște cauze foarte clare ale BCV, dar există un șir de factori de risc care pot declanșa afecțiunile enumerate.

Tensiunea arterială crescută - hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc pentru BCV. În condiții de tensiune arterială mărită se pot deteriora vasele sangvine.

Fumatul și alte tipuri de tutun - Substanțele nocive din tutun deteriorează și îngustează vasele de sânge.

Colesterol ridicat - fiind un component de grăsime care se găsește în sânge poate îngusta vasele sangvine și crește riscul de formare a trombilor.

Diabetul - și nivelul sporit de zahăr în sânge poate deteriora vasele sangvine. Unele persoane care suferă de diabet de tip 2, pot fi concomitent și obeze, ceea ce este la fel un factor de risc.

Inactivitate - modul sedentar de viață crește probabilitatea tensiunii arteriale mărite, a nivelului ridicat de colesterol și a obezității. Toți aceștia sunt factori de risc pentru BCV. Exercițiile regulate vă vor ajuta să aveți o inimă sănătoasă.

Obezitatea- fiind supraponderal riscați să dezvoltați diabet și hipertensiune arterială, ceea ce reprezintă factori de risc pentru BCV.

Specialiștii mai menționează că predispunerea la afecțiuni ale sistemului cardiovascular se moștenește. Cu alte cuvinte, dacă în familie cineva dintre rude suferă de BCV, riscul ca urmașii să dezvolte aceste afecțiuni de asemenea crește.

Alți factori de risc pot fi:

Vârstă - BCV se întâlnește mai frecvent la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Riscul ca aceste boli să apară crește pe măsură ce organismul îmbătrânește.

Gen - specialiștii spun că bărbații sunt mai predispuși să dezvolte BCV la o vârstă mai timpurie decât femeile.

Dieta - alimentația nesănătoasă poate determina creșterea colesterolului și poate fi cauză a hipertensiunii arteriale. Același efect îl are consumul excesiv de alcool.

Cum prevenim bolile cardiovasculare?

Specialiștii afirmă într-un glas că modul sănătos de viață poate reduce din riscurile BCV. La fel, în cazul persoanelor care deja suferă de o afecțiune cardiovasculară, grija pentru propria sănătate poate preveni acutizarea stării generale.

Medicii sugerează câteva sfaturi - încercați să renunțați la fumat, dacă aveți această obișnuință nocivă. Aceeași recomandare este și în cazul alcoolului.

Specialiștii în domeniul sănătății inimii și sistemului circulator afirmă că, dacă sunt mai multe riscuri sus enumerate, probabilitatea ca persoana să dezvolte BCV crește. La fel, medicii îndeamnă populația să se adreseze pentru recomandări specialiștilor, mai cu seamă dacă există simptome sau predispunere genetică.

Sursa foto: 
www.diabetesdigest.com
La Inceput