Ești răcit sau ai alergie? Cum să faci corect diferența dintre alergie și răceală

Îți sufli nasul și te freci la ochi mai mult decât de obicei anume în timpul primăverii? Sunt șanse să aveți febra fânului, numită și rinită alergică, un răspuns alergic care nu are absolut nimic de-a face cu fânul, ci doar cu particulele minuscule care plutesc în aer.

În cazul multor oameni, polenul de la copaci, iarbă și buruieni declanșează rinita alergică sezonieră – cu simptome precum nas care curge, strănut, congestie, scurgere nazală și mâncărimi și lăcrimare la nivelul ochilor. Iar rinita alergică perenă afectează milioane de oameni pe tot parcursul anului, datorită sporilor de mucegai, acarienilor și chiar gândacilor.

Astfel, acea răceală prelungită pe care ați crezut că ați avut-o în ianuarie ar fi putut fi de fapt rinită alergică, spune Christopher Codispoti, doctor în medicină, specialist în alergii și imunologie la Centrul Medical al Universității Rush.

Cum le deosebești pe cele două? Mai jos, Codispoti vă ajută cum să le deosebiți pe cele două și să clarificați alte concepții greșite legate de alergii, care - în funcție de gravitatea lor - pot provoca orice, de la iritații ușoare ale pielii până la șocuri anafilactice care pun viața în pericol.

Alergie versus răceală

O răceală este un virus contagios. O alergie nu este o boală infecțioasă, ci o reacție imună la factorii mediului extern; alergiile nu se pot transmite de la o persoană la alta. Reacțiile alergice apar atunci când sistemul imunitar reacționează în mod exagerat la ceva precum polenul sau mucegaiul (adică la alergeni), deoarece îl confundă cu un germen.

În timp ce unele simptome ale răcelii și ale alergiilor sunt similare (de exemplu, nas care curge, oboseală, ochi care lăcrimează), altele nu sunt similare (răcelile, nu alergiile, produc febră și dureri ușoare de corp). Persoanele cu răceli își revin de obicei în câteva săptămâni, în timp ce persoanele care suferă de alergii îndură simptomele atâta timp cât sunt expuse la alergen.

Fără simptome, fără transprație?

Atunci când sunteți testat pentru alergii, nu aveți încredere în testele de imunoglobulină, spune Codispoti, pe care unii medici le folosesc pentru a testa răspunsurile alergice la anumiți alergeni.

Ideea din spatele acestor teste de sânge: Sistemul nostru imunitar eliberează imunoglobuline, sau anticorpi, pentru a detecta moleculele străine. Dacă nivelul de imunoglobuline de un anumit tip (imunoglobulina E, IgE) e ridicat, atunci se poate suspecta o alergie; cu toate acestea, un alergolog ar dori totuși să demonstreze că este o relație între nivelul IgE și simptomele clinice înainte de a stabilii un diagnostic.

Testele de imunoglobulină G (IgG) sunt deosebit de problematice, potrivit lui Codispoti, deoarece organismul produce anticorpi IgG ca răspuns la multe alimente pe care le consumăm, nu doar la cele care sunt dăunătoare. Acești anticorpi alimentari IgG reprezintă expunerea din trecut; de exemplu, o persoană poate avea anticorpi IgG la ouă pur și simplu pentru că a consumat ouă.

Prin urmare, acest test nu s-a dovedit a fi valabil atunci când vine vorba de identificarea alergenilor la anumite alimente sau factori de mediu. Însă multe persoane cu rezultate pozitive pleacă cu gândul că trebuie să facă schimbări majore în stilul de viață, cum ar fi renunțarea la alimentele preferate sau despărțirea de un animal de companie iubit.

Sfatul lui Codispoti: Dacă nu aveți simptome legate de alimentul sau alergenul pentru care ați fost testat pozitiv - cum ar fi erupții cutanate, umflături sau dureri abdominale - nu vă modificați modul de viață. Dacă aveți simptome de alergie, dar nu puteți identifica vinovatul, testele cutanate sunt de obicei mai utile pentru a determina cauza principală.

Saliva și scuamele

Există cu adevărat câini și pisici hipoalergenice? Deși este un gând reconfortant pentru mulți iubitori de animale de companie care suferă de alergii, acest lucru nu este adevărat, spune Codispoti. Alergenii problematici ai animalelor provin din salivă și piele, nu din păr. Nu există nicio dovadă științifică care să ateste că există un câine sau o pisică hipoalergenică.

„Deși puteți reduce apariția scuamelor - pielea care se exfoliază - prin bărbierit, baie și vacuum, nu puteți controla acest lucru în totalitate”, spune Codispoti. ”Și a împiedica câinii și pisicile să se lingă - fie pe ei înșiși, fie pe alții - este un lucru aproape imposibil”, spune Codispoti. „Acesta este modul în care se spală pisicile și câinii”.

Acestea fiind spuse, persoanele care suferă de alergii și au animale de companie pot face schimbări pentru a-și ameliora simptomele, cum ar fi limitarea locului unde merg animalele de companie în casele lor. În mod ideal, îndepărtarea animalului din casă ar funcționa cel mai bine, dar, dacă acest lucru nu este o opțiune, păstrarea animalului în afara dormitorului poate ajuta la reducerea expunerii dumneavoastră.

Alergiile confundate cu intoleranța la mâncare

Oamenii pun adesea problemele digestive pe seama alergiilor alimentare. Dar, de multe ori, spune Codispoti, este vorba de fapt de intoleranță alimentară.

Care este diferența? Alergiile implică o reacție din partea sistemului imunitar. Alergiile apar atunci când ești expus chiar și la cantități mici de alergen și pot avea și simptome, cum ar fi o erupție cutanată sau urticarie, care apar imediat după expunere.

Intoleranța alimentară, însă, are simptome specifice - cum ar fi disconfortul digestiv - care apar treptat și nu implică neapărat sistemul imunitar. Spre deosebire de alergii, cantități mici din alimentul în cauză pot să nu declanșeze o reacție.

Dacă aveți probleme gastrointestinale și nu este vorba de o alergie, alte cauze posibile includ intoleranța la lactoză, sindromul colonului iritabil și boala celiacă.

Pe măsură ce numărul persoanelor afectate de alergii continuă să crească, Codispoti speră că înțelegerea noastră în privința alergiilor va crește și că eforturile continue de a găsi tratamente mai eficiente vor aduce mai multă libertate și mai puțină anxietate celor care luptă împotriva alergiilor.

Tradus de Dana Ignat, stagiară, studentă USM. 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
Medicalxpress.com
La Inceput