Cum să reducem riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

Stilul de viață și planul alimentar pot sta la baza declanșării unui atac de cord sau accident vascular cerebral. În același timp, acestea pot preveni apariția unor boli cardiovasculare grave - de multe ori fatale. Primul pas în diminuarea riscului acestor două condiții este acela de a elimina obiceiurile nesănătoase care contribuie la dezvoltarea acestora.

Multe condiții, inclusiv hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, fibrilația atrială (aritmie frecventă ce apare în special la persoane în vârstă) sau diabetul zaharat, cresc probabilitatea ca o persoană să aibă atac de cord sau accident vascular cerebral. Din fericire, există numeroase metode de a diminua aceste riscuri, dar și metode de prevenire sau ameliorare a multor situații ce contribuie la declanșarea unui accident vascular cerebral sau atac de cord.

Metode pentru diminuarea riscurilor apariției atacului de cord și accidentului vascular cerebral

- Îmbunătățirea nivelului de colesterol. Riscul afecțiunilor cardiovasculare se mărește o dată cu creșterea valorii totale a colesterolului. Un nivel total de colesterol peste 200, cu HDL (colesterol bun) sub 40 și valoarea colesterolului rău (LDL) peste 160, indică un risc major de boli de inimă. Desigur, interpretarea valorilor colesterolului total trebuie să fie individualizată, luând în considerare toți factorii de risc pentru bolile de inimă.

- Controlul tensiunii arteriale. Foarte multe persoane au hipertensiune arterială - un factor comun al bolilor de inimă. Unul din patru adulți are tensiunea arterială sistolică peste 140 și tensiunea arterială diastolică de peste 90. La fel ca și în cazul colesterolului, aceste valori variază de la un individ la altul, dar în cazul celor care suferă de hipertensiune arterială există un risc mai ridicat de a face atac de cord sau accident vascular cerebral. În prezent este mai ușor să controlați tensiunea arterială, deoarece medicamentele actuale sunt eficiente, sigure și ușor de utilizat.

- Menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Excesul de greutate pune o presiune semnificativă asupra inimii și agravează o serie de boli care pot crește riscul de boli de inimă. Cercetătorii spun că este o certitudine faptul că obezitatea în sine este un factor determinant în majoritatea cazurilor de atac de cord și accident vascular cerebral.

Urmați o dietă sănătoasă și faceți exerciții fizice regulate, pentru a pierde în greutate și apoi pentru a vă păstra o greutate normală în scopul reducerii probabilităților apariției bolilor de inimă.

- Consumați cu moderație ciocolată neagră. Mai multe studii arată că persoanele care mănâncă ciocolată neagră pot reduce riscul declanșării bolilor de inimă cu aproape 40%, de diabet zaharat și accident vascular cu aproximativ 30%. Până când cercetătorii vor stabili care este cantitatea optimă de ciocolată neagră pe care să o consumați în siguranță, consumați cantități mici de hipertensiune arterială, astfel încât să nu exagerați și să nu acumulați kilograme nedorite.

- Faceți exerciții fizice moderate în fiecare zi. Exercițiile moderate scad riscul de atac de cord cu 50%. Asigurați-vă că faceți cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi, cel puțin 5 zile pe săptămână. Cele 30 de minute pot fi împărțite în mai multe părți pe parcursul zilei și pot fi alergări, plimbări ușoare sau antrenamente la sala de fitness.

- Mergeți mai devreme la somn. Un studiu recent pe un număr mare de subiecți a constatat că cei care au dormit mai puțin de șapte ore pe noapte aveau un risc mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare. Cercetătorii cred că lipsa de somn crește nivelul hormonului de stres, presiunea arterială și nivelul de zahăr din sânge. Este important să dormiți cel puțin șapte ore pe noapte. Dacă rutina zilnică va cere să vă treziți prea devreme, încercați să mergeți seara la somn, cu o oră mai devreme decât de obicei.

- Consumați pește, cel puțin o dată pe săptămână. Mâncați pește săptămânal - sote, la grătar sau cuptor sau chiar prăjit (cât mai puțin posibil). Studiile au constatat că cei care mănâncă peste cel puțin o dată pe săptămână prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare. Beneficiile sunt în aceeași măsură și pentru femei și pentru bărbați, iar aportul regulat de pește reduce semnificativ riscul apariției fibrilației atriale - bătăi rapide, neregulate ale inimii - o cauză majoră de moarte subită.

- Mergeți la dentist. Aveți grijă de dantura dumneavoastră și curățați-vă dinții într-un cabinet stomatologic la fiecare 6 luni, pentru a reduce riscul de atac de cord cu 25% și riscul de accident vascular cerebral cu 13%. De asemenea, un medic dentist poate detecta prematur anumite semne ale unor afecțiuni cardiace - cum ar fi gingii umflate sau căderea anormală a dinților.

- Faceți mai mult sex. Da, ați citit bine. Pe lângă implicațiile sentimentale, activitatea sexuală este considerată o activitate fizică. Conform statisticilor, bărbații care fac sex de cel puțin două ori pe săptămână sunt mai puțin susceptibili de a suferi un accident vascular cerebral sau alte probleme cardiovasculare, decât cei care fac mai puțin sex. Bărbații de vârstă medie trebuie să știe că activitatea sexuală frecventă nu va crește riscul de accident vascular. Dimpotrivă, activitatea sexuală regulată poate oferi protecție împotriva bolilor coronariene.

- Luați vitamine din complexul B în fiecare dimineață. În cadrul unui studiu efectuat pe pacienții care au suferit intervenții chirurgicale asupra arterelor și care au luat în prealabil o combinație de trei vitamine B (acid folic, B6 si B12), au prezentat un nivel mai scăzut de homocisteină, o substanță ce este asociată cu riscul ridicat de boli de inimă. În plus, dilatația vaselor de sânge la cei care au luat vitaminele B era mai mare decât la cei care nu au luat aceste vitamine.

- Reduceți consumul de băuturi acidulate îndulcite și beți suc de portocale. Motivul este legat de răspunsul organismului la inflamații. Inflamația cronică asociată cu bolile de inimă este influențată în mod semnificativ de ceea ce consumați, alimente și băuturi.

De exemplu, oamenii de știință au descoperit că apa îndulcită cu glucoză a declanșat o reacție inflamatorie la subiecți, în timp ce un pahar de suc de portocale cu aceeași cantitate de calorii nu a avut același efect. Cercetătorii susțin că proprietățile antiinflamatorii ale vitaminei C și a flavonoidelor din sucul de portocale au oferit protecție împotriva inflamației. De asemenea, acidul folic din sucul de portocale protejează inima și reduce nivelul homociteinei.

 

Sursa foto: 
cugetliber.ro, interferente.ro
La Inceput