Ce provoacă durerea în testicule

Durerea testiculară se poate datora unei leziuni sau afecțiuni care a început la nivelul testiculelor sau la nivelul inghinal, dar, în multe cazuri are cauze în altă parte a corpului. O persoană poate avea, de asemenea, dureri testiculare din motive precum herniile sau probleme gastrointestinale.

Bărbații pot avea durerii testiculare din cauza epididimitei.

Epididimita este o infecție a epididimului - organul în care spermatozoizii se maturizează înainte de a ieși din organism.

Simptomele epididimitei pot include:

-durere care crește treptat

-un scrot care se simte fierbinte la atingere

-umflătură

Infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia și gonoreea, pot provoca epididimită. Infecțiile tractului urinar pot duce și la epididimită.

Medicii tratează de obicei afecțiunea cu antibiotice.

Herniile

Herniile apar atunci când țesutul trece printr-o parte slabă a mușchilor abdominali. Hernia inghinală este un tip de hernie care poate împinge în scrot, provocând dureri și umflături testiculare.

Medicii ar putea fi capabili să reducă o hernie inghinală sau să o împingă înapoi în loc. Cu toate acestea, o hernie va necesita aproape întotdeauna o intervenție chirurgicală.

Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi pot provoca dureri care iradiază către testicule. Medicii numesc această durere referită, atunci când durerea apare dincolo de zona care cauzează problema.

Alte simptome pe care medicii le pot asocia cu pietrele la rinichi includ:

-urină cu tentă de sânge

-arsuri la urinare

-greaţă

-durere în partea superioară a penisului

-durere ascuțită, cu crampe, care poate radia de la spate la zona inghinală

-urinatul frecvent

-vărsături

Medicii te pot sfătui să aștepți ca pietrele la rinichi să treacă. Cu toate acestea, dacă o piatră nu trece după ceva timp sau o persoană începe să prezinte simptome ale unei infecții, cum ar fi febră sau scurgeri, ar trebui să caute tratament cât mai curând posibil.

Tratamentele pot include intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea pietrei sau litotripsie cu unde de șoc, pentru a sparge pietrele.

Orhit

Orhita este o infecție și inflamație a testiculelor. Epididimita netratată poate duce la orhită.

Simptomele orhitei pot include:

-oboseală

-febră

-greaţă

-durere testiculară

-umflarea unuia sau ambelor testicule

-vărsături

Oamenii ar trebui să caute imediat un tratament pentru orhită. Uneori, durerea poate fi atât de severă încât este similară cu torsiunea testiculară, care este o urgență medicală.

Tratamentele pentru orhită depind de cauza de bază. Un medic poate prescrie antibiotice pentru infecțiile bacteriene. Când un virus provoacă orhită, ei pot recomanda tratamente de susținere, cum ar fi analgezice fără prescripție medicală, odihnă și ridicarea scrotului.

Este posibil ca persoanele cu orhită să fie evaluate cu ultrasunete scrotale în mod urgent în cazul în care durerea/umflarea este cauzată de torsiune testiculară.

Torsiune testiculară

Torsiunea testiculară este o afecțiune medicală gravă care apare atunci când cordonul spermatic se răsucește, ca un baston de bomboane, și întrerupe alimentarea cu sânge a testiculului. Cordonul spermatic este „tulpina” testiculelor care conține vase de sânge și canalele deferente. Canalul deferent este canalul care transportă spermatozoizii de la epididim la canalele ejaculatoare înainte de ejaculare.

De obicei, torsiunea testiculară este o afecțiune care este mai frecventă la bărbații tineri, de obicei cei sub 25 de ani.

Simptomele pe care medicii le asociază cu torsiunea testiculară includ:

-greaţă

-înroșirea sau întunecarea scrotului

-durere bruscă, severă, care apare pe o parte a scrotului

-umflarea scrotului

-vărsături

Durerea de la torsiune testiculară este uneori graduală. Unii oameni cu această afecțiune experimentează dureri care se agravează încet în câteva zile.

Potrivit Asociației Americane de Urologie, torsiunea testiculară apare de obicei pe partea stângă mai mult decât pe cea dreaptă.

Tratamentul presupune o intervenție chirurgicală pentru a corecta răsucirea testiculelor. În cazuri rare în care un chirurg nu poate repara torsiune, poate îndepărta testiculul.

De obicei, torsiunea testiculară afectează doar un testicul, astfel încât îndepărtarea acestuia nu afectează în mod normal fertilitatea unei persoane. Cu toate acestea, deși puțin probabil, acest lucru este posibil.

Tumora testiculară

O tumoare testiculară poate provoca durere și umflare în zona testiculară. Alte simptome pot include:

-durere surdă în zona inghinală

-un nodul în testicul

-umflarea testiculelor

Simptomele unei tumori testiculare se pot asemăna cu alte câteva afecțiuni care afectează bărbații, cum ar fi herniile inghinale și epididimita. Un medic poate ajuta la diagnosticarea tumorii sau a unei alte afecțiuni subiacente.

Trauma

O lovitură la testicule poate provoca vânătăi, durere și umflături. De asemenea, un testicul se poate rupe sau dezvolta un hematocel. Un hematocel apare atunci când sângele se acumulează în jurul testiculului și îl apasă, afectând fluxul sanguin.

Dacă o persoană a suferit o lovitură la testicule și are dureri și umflături, cel mai bine este să solicite asistență medicală de urgență.

Varicocelul

Varicocelele sunt vene anormal de mari, dilatate ale testiculelor. Uneori, varicocelul nu provoacă niciun simptom.

Când o fac, o persoană poate observa dureri testiculare care se agravează cu activitatea fizică sau pe parcursul zilei. Varicocelul poate afecta, de asemenea, fertilitatea unei persoane.

Medicii nu știu ce cauzează varicocelul, dar de obicei îl pot trata prin intervenție chirurgicală.

Oamenii ar trebui să rețină că majoritatea varicocelului sunt asimptomatice și, prin urmare, medicii descoperă adesea varicocelul accidental. Dacă medicii le găsesc, de obicei nu au nevoie de tratament, deoarece durerea testiculară este de obicei rezultatul a altceva.

Când să mergi la medic?

Cel mai bine este să consulți un medic, dacă oricare dintre următoarele simptome însoțește durerea testiculară:

-decolorarea testiculelor

-greaţă

-scurgeri neobișnuite, sângeroase sau tulburi din penis

-umflarea testiculelor

-vărsături

-durere care se agravează în timp

Oricine are simptome de torsiune testiculară ar trebui să solicite asistență medicală de urgență. Fără tratament, orice afecțiune care afectează fluxul sanguin ar putea duce la pierderea testiculului sau a părților înconjurătoare.

Sursa foto: 
Sfatul medicului
La Inceput