Este deja o tradiție ca de sărbători, inclusiv, la cele de iarnă să ne întâlnim împreună cu familia sau prietenii la o masă plină cu bunătăți. Totuși, în această perioadă, când mâncarea este din abundență și foarte variată, există riscul anumitor tulburări digestive. Prin urmare, vă propunem un șir de recomandări, așa încât intoxicațiile și problemele digestive să nu facă parte din tabloul sărbătorii.
Păstrați alimentele separat
Păstrați în frigider carnea, produsele de mare și ouăle aparte de celelalte produse alimentare. Încercați să evitați ca lichidele din carne și produsele de mare să ajungă peste alte alimente. Acest lucru e posibil, dacă le păstrați în recipiente închise sau pungi de plastic. Cât despre ouă, păstrați-le în cutia de carton, așa cum le-ați procurat de la magazin, pe un raft aparte de restul produselor.
Gătiți alimentele suficient de bine
Aceleași alimente, enumerate mai sus, pot conține și transmite microorganisme care declanșează tulburări alimentare și chiar intoxicații. Aveți grijă ca produsele să fie gătite termic suficient. Friptura, șnițelul sau șunca proaspătă trebuie să mai stea trei minute după ce le-ați scos din cuptor sau de pe grătar.
Nu lăsați ca mâncarea să ajungă în „zona periculoasă”
Bacteriile se pot înmulți rapid în condițiile în care temperatura variază între +5C ° și +60C °. Prin urmare, după ce este gătită, mâncarea este servită caldă și respectiv trebuie păstrată caldă, iar cea rece - la răcoare. În plus, se recomandă să răciți sau să înghețați în decurs de două ore la preparare orice produse care se alterează rapid. Temperatura în frigider trebuie să fie de +4 C și mai puțin. Iar în congelator - 0C și mai puțin.
Folosiți ouă pasteurizate în rețetele care includ ouă crude. Salmonella și alți microbi dăunători pot să se afle atât pe coaja ouălor, cât și în interiorul acestora. Asta chiar dacă ouăle arată bine. Multe bucate de sărbătoare conțin ouă crude, cum ar fi tiramisù sau sosul pentru salata Cezar. Prin urmare, atunci când pregătiți astfel de feluri de mâncare optați pentru ouă pasteurizate.
Nu mâncați aluat crud
Aluatul din făină și ouă, care este pregătit termic insuficient, poate conține microorganisme dăunătoare așa cum ar fi Escherichia coli sau Salmonella. Nu gustați și nu mâncați aluat crud sau lichid destinat pentru copturi sau prăjituri. Aici se are în vedere și aluatul pentru biscuiți, torturi, clătite sau pizza, dar și alte produse. La fel nu permiteți nici copiilor să guste sau să se joace cu aluat fără supraveghere.
Folosiți metoda sigură de dezghețare a cărnii
Produsul se dezgheață plasat simplu într-un vas cu apă rece. Apa trebuie schimbată la fiecare 30 de minute. La fel, puteți opta pentru dezghețarea în microunde, stabilind regimul special.
Spălați-vă des pe mâini
În această perioadă a sărbătorilor de iarnă, nu uitați de igiena mâinilor. Spălați-le cu apă caldă și săpun. Nu uitați că anume de sărbători riscul de răspândire a microbilor crește. Prin urmare, spălați mâinile:
- Înainte, în timpul și după pregătirea bucatelor
- Înainte ca să luați masa
- După ce contactați cu mâncarea pentru animale sau dacă ați atins animalele de companie
- După ce folosiți wc-ul
- După ce schimbați scutecele copilului sau dacă vă ocupați de igiena lui după ce a fost la wc
- Dacă ați atins coșul de gunoi
- Înainte și după ce ați îngrijit o persoană bolnavă
- Înainte și după ce ați prelucrat o rană
- După ce v-ați suflat nasul, ați tușit sau ați strănutat
Recomandări pentru siguranța alimentară de sărbători în cazul femeilor gravide
Riscul de toxiinfecții alimentare este mai crescut în cazul femeilor însărcinate. Prin urmare, se recomandă ca în perioada sărbătorilor de iarnă, să fiți cu ochii în patru la ceea ce consumați, dacă purtați o sarcină.
Nu consumați lapte crud sau nepasteurizat sau brânzeturi. Aceasta pentru că există riscul ca produsele lactate să conțină microorganisme periculoase cum ar fi Listeria. Evitați să mâncați brânzeturi moi ca feta sau brânza de capră și altele pregătite din lapte crud. Mai sigur ar fi să optați pentru brânzeturile procesate cum ar fi crema de brânză, mozzarella și cașcavalurile tari.
O altă recomandare ar fi să nu consumați nici sucuri proaspăt stoarse și neprelucrate prin pasteurizare. În plus, fiți atente la produsele de mare. Nu consumați astfel de produse afumate dacă se vând refrigerate. Acestea sunt sigure răcite doar dacă se conțin într-o mâncare deja gătită. Cel mai bine ar fi să optați pentru produse de mare în vacuum sau borcane și nu au nevoie de răcire.
Evitați să consumați alcool și anumite băuturi. În primul rând, pentru că aceasta poate afecta creșterea și dezvoltarea bebelușului. De altă parte, unele băuturi pot conține lapte nepasteurizate. Asigurați-vă o dată în plus că ceea ce consumați este inofensiv pentru sănătatea dvs.
Sănătate Să Aveți!