De ce zahărul este dăunător pentru organism. Produsele pe care trebuie să le evităm cu orice preț

Obezitatea este o problemă care preocupă tot mai multe guverne din întreaga lume. Autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a reduce la maxim consumul de zahăr atât printre copii, cât și printre adulți. În Marea ritanie, de exemplu, a fost impusă taxă pentru industria băuturilor răcoritoare, scopul ei fiind combaterea crizei obezității.

Astfel, cancelarul George Osborne a anunțat că producătorii vot fi taxați în conformitate cu volumul de băuturi ce conțin zahăr pe care îl produc sau importă. Produsele, de asemenea, vor fi împărțite în două categorii - cele care conțin 5 g de zahăr la 100 ml și cele care conțin 8 g la 100 ml. Specialiștii în alimentație și cercetători ai efectelor zahărului asupra organismului au și o serie de argumente privind pericolul consumului excesiv de zahăr.

Așadar, ce este zahărul?

Cu toții știm că zahărul este o substanță albă și cristalină pe care o adăugăm în ceai sau praful care se presoară pe prăjiturile proaspăt coapte. În același timp, substanța reprezintă niște carbohidrați care asigură energie. Acestea sunt de două tipuri: molecule de monozaharide și dizaharide.

Ele sunt compuse din fructoză și glucoză care pot fi găsite în fructe, legume și miere; sucroză sau zaharoză; lactoză care se conține în lapte și maltoză cunoscută și sub denumirea de zahăr malț ce se conține în băuturi precum berea. Astfel de molecule se conțin în mod natural în alimente precum fructele sau pot fi adăugate în procesul de producere, spre exemplu, în ciocolată.

De ce zahărul este dăunător?

Președintele Asociației de cercetare a efectelor zahărului asupra organismului, Graham MacGregor, spune că însuși zahărul nu este toxic. El afectează în mod direct doar dinții. Această substanță provoacă putrezirea dinților, iar în rezultat produce dureri acute, mai ales copiilor.

Consumarea zahărului în cantități rezonabile, sub formă de carbohidrați complecși, nu este dăunătoare pentru organism. Totuși, dacă energia acumulată nu este folosită, organismul îl va depune sub formă de grăsime. La rândul său, acest lucru poate duce la obezitate, care poate declanșa apariția diabetului zaharat, deoarece organismul devine rezistent la insulină.

Ce efecte are acesta asupra corpului tău?

Atunci când organismul digerează zahărul, enzimele din intestinul subțire îl descompun în glucoză. După aceasta glucoza nimerește în sânge, care o transportă la celulele țesutului nostru muscular și ale organelor, unde ea este convertită în energie.

Celulele beta din pancreas monitorizează în continuu cantitatea de glucoză în sânge și produc insulină pentru a o controla. Aceasta înseamnă că dacă veți consuma o cantitate mai mare de zahăr decât are nevoie corpul în acel moment, acesta poate fi depozitat pentru ca ulterior nivelul de zahăr în sânge să fie menținut constant.

Dacă organismul dumneavoastră încetează să producă destulă insulină sau dacă celulele corpului devin rezistente la el, aceasta poate duce la apariția diabetului zaharat, care înseamnă ridicarea nivelului de zahăr în sânge la cantități periculoase.

Ce se întâmplă cu corpul dumneavoastră?

Zahărul este o substanță de bază pentru corpul uman care oferă energie celulelor pentru a ne menține viața. Totuși, consumul excesiv al acestuia poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Alimentele care conțin zahăr adăugat, adică ce nu se conține în ele în mod natural, conțin calorii goale, care nu oferă organismului nimic în afară de energie. Dacă consumăm mai mult zahăr decât avem nevoie, atunci corpul nostru trebuie să facă ceva cu energia acumulată în plus, ceea ce rezultă într-o serie de probleme. Consumul excesiv al zahărului este una dintre principalele cauze ale obezității, ale bolilor cardiovasculare și ale diabetului zaharat.

De ce ne place atât de mult zahărul?

Aveți nivelul de zahăr ridicat în sânge după ce ați consumat o cantitate mare de carbohidrați. Ca rezultat urmează o reacție de protecție în cadrul căreia insulina elimină zahărul din sânge și o direcționează în țesuturile musculare, care au nevoie de energie. Totuși, diferite tipuri de zahăr provoacă efecte diferite. Cercetătorii spun, de exemplu, că sucroza provoacă o ridicare mai rapidă a nivelului de zahăr în sânge decât carbohidrații din orezul brun.

Dorința de a consuma apare din necesitatea organismului de a menține o cantitate de zahăr în sânge egală cu aproximativ 2 lingurițe pentru a putea funcționa normal. Dacă se întâmplă să consumăm alimente ce conțin zahăr în cantități mari, organismul reacționează producând multă insulină necesară pentru a procesa substanța.

Totuși, odată ce încetăm să consumăm alimente ce conțin zahăr suntem expuși riscului de a avea o cantitate prea mare de insulină în sânge, ceea ce cauzează scăderea bruscă a nivelului de zahăr în sânge și apariția dorinței de a mânca dulciuri, explică cercetătorii.

Ce produse cu zahăr ar trebui să le evităm cu orice preț?

În primul rând, băuturile care conțin zahăr, deoarece lichidele trebuie să fie doar o sursă de hidratare și nu de energie. În plus, băuturile care conțin zahăr nu oferă organismului substanțe nutritive, ci doar contribuie la acumularea caloriilor inutile.

Cum ar trebui să gestionăm consumul zahărului?

Profesorul MacGregor afirmă că: „Așa cum ne străduim să consumăm mai puțină sare, așa ar trebui să facem și cu zahărul. În acest caz consumatorii ar trebui să reducă treptat, pe parcursul a câțiva ani, cantitatea de zahăr din alimente și băuturi. Această metodă i-ar permite omului să se obișnuiască cu gustul diferit al alimentelor și le-ar oferi timp producătorilor să-și schimbe strategiile.

Asociația de cercetare a efectelor zahărului asupra organismului îndeamnă populația să reducă cu 50% cantitatea de zahăr și cu 20% cantitatea de grăsimi pe parcursul a 5 ani. Aceasta ar reduce acumularea a aproximativ 200 de calorii pe zi și ca rezultat ar reduce numărul persoanelor obeze și riscul apariției diabetului zaharat de tip 2.

Specialiștii în alimentație din Marea Britanie consideră, de exemplu, că impunerea taxei pentru produsele ce conțin zahăr reprezintă o „victorie imensă” în lupta pentru sănătatea copiilor care încurajează populația să consume băuturi mai sănătoase, și transmite un amplu mesaj ce implică reducerea cantității de zahăr pentru consumatori și afaceri.

Experții spun însă că doar impunerea taxei la băuturile ce conțin zahăr nu va soluționa criza obezității infantile. Iată de ce aceasta ar trebui să fie însoțită de restricții severe în ceea ce ține de marketingul alimentelor nesănătoase pe internet și în mass-media.

 

Cuvinte cheie: 
La Inceput