Usturoiul – medicamentul disponibil în bucătăria dumneavoastră


Mii de ani, usturoiul a fost considerat un panaceu – medicament care vindecă totul! Astăzi, un număr mare de proprietăți terapeutice și de protecție au fost verificate de către oamenii de știință. Iată de ce usturoiul trebuie să fie pe larg utilizat în bucătărie.

Ce este usturoiul?

Usturoiul, la fel ca și ceapa reprezintă bulbi din familia Liliaceae. Acești bulbi, numiți și căpățâne de usturoi, sunt alcătuiți din 10-12 căței, fiecare cântărind câte 3-8 grame (în funcție de dimensiune).

Există diferite tipuri de usturoi, adesea divizați după criteriul culorii (alb, roz sau violet), dar care mai sunt împărțiți în două categorii: usturoiul de primăvară și usturoiul de toamnă.

Ca rezultat, avem usturoi tot anul: el este vândut proaspăt îndată ce este cules, apoi uscat. Fie că puteți procura câte o căpățână, fie că o funie de usturoi (împreună cu tija) pe care puteți să o suspendați în bucătăria dumneavoastră.

Care este compoziția usturoiului?

Usturoiul conține câte puține glucide, proteine, vitamine, săruri minerale și diverse molecule antioxidante.

Acesta conține un compus cu sulf și o enzimă – alinaza. Atunci când tăiați sau mărunțiți un cățel de usturoi, compusul cu sulf (care nu are miros) intră în contact cu alinaza și se transformă în alicină.

Anume alicina oferă usturoiului mirosul specific, dar și proprietățile medicamentoase.

Usturoiul are efecte pozitive pentru inimă

Alicina acționează asupra întregului sistem cardiovascular. Ea nu permite ridicarea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, precum și contribuie la dilatarea vaselor coronariene. În același timp, ea luptă contra agregării trombocitelor și împiedică formarea cheagurilor sanguine în arterele dumneavoastră, care ar putea opri circulația sângelui, ceea ce nu este o consecință plăcută.

Cu alte cuvinte, usturoiul exercită o acțiune majoră de prevenire a accidentelor cardiovasculare.

Usturoiul protejează de unele tipuri de cancer

Numeroase cercetări au demonstrat: consumul regulat de usturoi poate avea succes în prevenirea cancerului de stomac și de colon.

Acesta ar putea acționa benefic în lupta cu cancerul de laringe, cel de prostată și cu cel mamar, dar în această privință încă nu există confirmări documentare.

Această acțiune protectoare a usturoiului se datorează alicinei, precum și antioxidanților pe care le conține. Toate acestea își unifică forțele pentru bunăstarea organismului dumneavoastră.

Usturoiul este un antibiotic natural

Încă din antichitate, usturoiul se consuma pentru a lupta cu infecțiile. În anul 1858, Louis Pasteur a efectuat cercetări și a demonstrat că acesta poate distruge două tipuri de bacterii: Salmonella și E.coli.

De atunci, și alte experimente au arătat că usturoiul, de asemenea, ar putea avea o acțiune asupra altor tipuri de microbi precum helicobacter, stafilococ auriu și unele virusuri.

Câteva studii au demonstrat că persoanele care au consumat usturoi pe parcursul iernii au avut mai puține cazuri de răceală, decât persoanele care administrau medicamente cu efect placebo.

Usturoiul și mirosul neplăcut al acestuia

Acest miros se datorează unuia dintre componenții usturoiului (alil metil sulfat) – substanța cunoscută ca alicină, care-i oferă acestuia multe caracteristici pozitive, dar și e responsabilă de mirosul usturoiului. Alicina se răspândește prin toate părțile organismului, dar acest compus se elimină nu doar odată cu expirația, dar și prin transpirație și urină.

Usturoiul proaspăt conține cantități mici de alicină. Deoarece ea se conține în germene, este suficient de a-l înlătura în timp ce curățiți un cățel de usturoi, pentru a reduce mirosul.

Se consideră că mirosul neplăcut la expirație apare doar la consumarea unei cantități mari de usturoi. Un singur cățel nu are un astfel de efect.

Care este cantitatea optimă de usturoi ce poate fi consumată?

Cantitatea minimă este de 1 cățel pe zi, adică 7 căței pe săptămână, iar consumul a 2-3 căței pe zi, este încă mai benefic și nu este deloc dificil.

Modalități de consum ale usturoiului

Necurățat: se adaugă la prepararea cărnii de găină sau a unei fripturi. Striviți cățeii de usturoi, apoi înlăturați cojile și în rezultat aveți un piureu drăgut de usturoi care oferă sosului pentru friptură un gust nou.

Întreg și curățat: se adaugă în legume înăbușite sau în supă

Mărunțit, zdrobit și amestecat: în paste, orez sau în alte cereale precum quinoa, mei sau în salate. De asemenea putem întâlni usturoiul în aioli (sos din maioneză de olive și usturoi) și în unt aromat cu verdeață (usturoi amestecat cu unt și pătrunjel mărunțit).

Mai puteți prepara „aigo boulido”, o supă din usturoi cu salvie, cu efecte benefice și necostisitoare! Modul de preparare este următorul: fierbeți vreo 10 căței de usturoi într-un litru de apă, adăugați salvie și lăsați să se infuzeze. Apoi turnați lichidul obținut peste felii de pâine fripte la grătar și adăugați parmezan răzuit.

Oare de ce să vă privați de toate aceste beneficii?

Sursa foto: 
foodstory.stirileprotv.ro noulpamant.ro
La Inceput