Tuturor li se întâmplă la un moment dat să se simtă mai epuizat sau să experimenteze o stare de anxietate. Uneori, devenim prea ocupați și uităm să facem un pas înapoi și să ne odihnim, acesta este momentul în care poate apărea burnout-ul.
Sindromul burnout este o formă de epuizare cauzată de faptul că ne simțim în mod constant sufocați. Este un rezultat al stresului emoțional, fizic și mental excesiv și prelungit. În multe cazuri, burnout-ul este legat de locul de muncă.
Burnout apare atunci când ești epuizat emoțional și incapabil să ții pasul cu cerințele neîncetate ale vieții.
Afecțiunea nu este diagnosticată din punct de vedere medical. Dar epuizarea îți poate afecta sănătatea fizică și mentală dacă nu o recunoști sau nu o tratezi.
Epuizarea vă împiedică să fiți productiv. Vă reduce energia, făcându-vă să vă simțiți fără speranță, cinic și plin de resentimente. Efectele epuizării vă pot afecta acasă, la serviciu și în viața socială. Epuizarea pe termen lung vă poate face mai vulnerabil la răceli și gripe.
Principalele cause ale burnoutului includ:
- Volumele de muncă imposibil de gestionat
- Inechitate la locul de muncă
- Responsabilități profesionale confuse
- Lipsa de comunicare sau de sprijin din partea managerilor
- Presiunea imensă
Tipuri de burnout
Au fost identificate trei tipuri de burnout, fiecare cu propria cauză:
- Burnout cauzat de suprasolicitare
Acest lucru se întâmplă atunci când munciți din ce în ce mai mult, și de vii disperat după succes. Dacă experimentați acest lucru, este posibil să fiți dispus să vă riscați sănătatea și viața personală doar din dorința de a vă simți de succes la locul de muncă.
- Burnout sub-provocat
Acest lucru se întâmplă atunci când vă simțiți subapreciat și plictisit la locul de muncă. Poate că locul de muncă nu vă oferă oportunități de învățare sau nu are loc de creștere profesională. Dacă vă simțiți subprovocat, este posibil să vă distanțați de locul de muncă, să deveniți cinic și să evitați responsabilitățile.
- Burnout prin neglijență
Acest lucru se întâmplă atunci când vă simțiți neajutorat la locul de muncă. Dacă lucrurile nu merg bine, este posibil să credeți că sunteți incompetent sau incapabil să țineți pasul cu responsabilitățile dumneavoastră. O astfel de epuizare poate fi strâns legată de sindromul impostorului, un tipar psihologic în care te îndoiești de abilitățile, talentele sau realizările tale.
Semnele burnout-ului
Burnout nu apare imediat, este un proces gradual care se construiește cu factori de stres. Semnele și simptomele pot fi subtile la început, dar, cu cât rămân mai mult timp neabordate, cu atât mai probabil vor duce la depresie.
Multe simptome de burnout pot fi resimțite ca simptome de stres, dar există trei moduri de a le diferenția:
- Senzația de oboseală sau epuizare
- Lipsa de entuziasm și sentimente
- Incapacitatea de a vă desfășura activitatea profesională
Burnout poate avea multe simptome. Adesea poate fi confundat cu stresul sau poate escalada în depresie. Acestea sunt semne pe care trebuie să le identificați dacă dumneavoastră sau cineva apropiat se confruntă cu burnout:
- Epuizare
Este posibil să vă simțiți epuizat și incapabil din punct de vedere emoțional să faceți față problemelor din jurul dumneavoastră, atât profesionale, cât și personale. Este posibil să resimțiți o oboseală extremă și sentimente scăzute, lăsându-vă fără energie. Aceste simptome se pot manifesta prin dureri fizice, stomac sau probleme intestinale.
- Înstrăinarea de activități
Fiți atenți la semnele de cinism și frustrare față de muncă și colegi. Este posibil să începeți să vă distanțați din punct de vedere emoțional, simțindu-vă amorțit în legătură cu munca și mediul în care lucrați.
- Performanță redusă
Acest lucru poate apărea la locul de muncă, acasă sau atunci când aveți grijă de membrii familiei, deoarece nu mai aveți energie pentru sarcinile zilnice. Burnout face dificilă concentrarea, gestionarea responsabilităților sau creativitatea.
Cum să faceți față burnout-ului
Burnout se acumulează în timp. Este cauzată de stresul continuu din famile sau din societate, ceea ce face dificilă gestionarea sarcinilor.
Odată ce ați identificat semnele de burnout, există modalități de a evita o cădere nervoasă:
Discutați cu șeful dumneavoastră
Dacă vă aflați într-un mediu în care acest lucru este posibil, încercați să explicați cum vă simțiți și să discutați despre un volum de muncă mai ușor de gestionat. Comunicarea este importantă pentru a crea un mediu de lucru sănătos.
Dormiți suficient
Somnul este vital pentru o bună sănătate fizică și mentală. Dacă nu dormiți suficient din cauza anxietății legate de locul de muncă, este posibil să ajungeți la epuizare. Acordați prioritate unui somn suficient.
Încercați o activitate relaxantă
Simptomele burnout-ului pot apărea fizic, iar corpul dumneavoatră ar putea reține stresul. Yoga și meditația pot fi modalități excelente de a vă elibera de stres. Practicarea acestor activități vă poate ajuta să eliberați tensiunea.
Exersați atenția
Acest lucru vă face să vă concentrați asupra dumneavoastră în interior și să știți cum vă simțiți în acest moment. Mindfulness vă poate ajuta să identificați când vă simțiți copleșit și vă permite să vă faceți un bilanț al bunăstării emoționale. De asemenea, vă poate ajuta să faceți față provocărilor.
Găsiți sprijin
Discuția cu colegii de muncă de încredere, prietenii și familia este o modalitate importantă de a împărtăși cum vă simțiți și de a cere ajutor. Sprijinul lor vă poate ajuta să faceți față factorilor de stres. Găsirea unui terapeut este, de asemenea, o modalitate excelentă de a discuta despre sentimentele dumneavoastră și de a obține sprijin.
Faceți mișcare
Este dovedit că efectuarea a cel puțin 30 de minute de exerciții fizice are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Nu numai că vă face bine din punct de vedere fizic, dar vă poate îmbunătăți calitatea somnului și sănătatea mentală.