GAMMANORM soluţie injectabilă

Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova

Certificat de înregistrare a medicamentului – 10 ml – nr.  19655  din 16.07.2013, 20 ml – nr.  19656  din 16.07.2013

INSTRUCŢIUNE PENTRU ADMINISTRARE

GAMMANORM

soluţie injectabilă

Denumirea comercială

Gammanorm

DCI-ul substanţei active

Imunoglobulinum humanum

Compoziţia

1 ml soluţie injectabilă conţine:

substanţa activă: imunoglobulină umană normală (SC/IM Ig) – 165 mg/ml*

* corespunzătoare conţinutului de proteine ​​umane din care cel puţin 95% este IgG.

Un flacon a câte 10 ml conţine 1650 mg* imunoglobulină umană normală.

Un flacon a câte 20 ml conţine 3300 mg* imunoglobulină umană normală.

Distribuţia subclaselor de Ig G:

IgG1           59%

IgG2           36%

IgG3           4,9%

IgG4           0,5%

 IgA           max. 82,5 µg/ml

substanţe auxiliare: glicină, clorură de sodiu, acetat de sodiu, apă pentru injecţii.

Descrierea medicamentului

Lichid transparent sau uşor opalescent, de culoare de la galben-pal până la cafeniu deschis.

Forma farmaceutică

Soluţie injectabilă.

Grupa farmacoterapeutică şi codul ATC

Ser imun şi imunoglobuline, imunoglobulină umană normală pentru administrare extravasculară.

Proprietăţile farmacologice

Proprietăţi farmacodinamice

Imunoglobulina umană normală conţine în principal imunoglobulină umană normală G (IgG) cu un spectru larg de anticorpi împotriva agenţilor patogeni. Imunoglobulina umană normală conţine toţi anticorpii IgG prezenţi la populaţia normală. Este preparată din rezerve de plasmă provenind de la minim 1000 donatori. Are o distribuţie a subclaselor de imunoglobulină IgG, care sunt într-o proporţie similară cu cea a plasmei umane native. Dozele adecvate de Gammanorm poate restabili valorile normale ale imunoglobulinei G, scăzute patologic.

Proprietăţi farmacocinetice

La administrarea subcutanată a imunoglobulinei umane normale concentraţia maximă se realizează în circuitul sanguin peste 4-6 zile. Datele din studiile clinice arată că nivelurile minime de Gammanorm pot fi menţinute cu un regim de dozare de 100 mg/kg pe săptămână. La administrarea intramusculară imunoglobulina umană normală este biodisponibilă în circulaţia sistemică peste 2-3 zile. IgG şi complexele IgG-sunt scindate în celulele sistemului reticuloendotelial.

Indicaţii terapeutice

Terapia de substituţie

Terapia de substituţie la adulţi şi copii în sindroame de imunodeficienţă primară:

  • agamaglobulinemie şi hipogamaglobulinemie congenitală;
  • imunodeficienţe variabile comune (CVID);
  • imunodeficienţe severe combinate (SCID);
  • deficienţe ale subclaselor de IgG cu infecţii recurente.

Terapia de substituţie în mielom sau leucemie limfatică cronică cu hipogamaglobulinemie secundară şi infecţii recurente.

Imunomodulator

  • Poliradiculopatie demielizantă inflamatorie cronică (CIDP).
  • Neuropatie motorie multifocală (NMM).

Doze şi mod de administrare

Terapia de substituţie

Tratamentul va fi iniţiat şi monitorizat de un medic cu experienţă în tratamentul imunodeficienţei. Dozele trebuie să fie individualizate pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de proprietăţile farmacocinetice şi de răspunsul clinic. Regimul de dozaj pe cale subcutanată trebuie să atingă un nivel susţinut al IgG. Doza iniţială recomandată este de 0,2-0,5 g/kg. La atingerea stării de echilibru a nivelurilor de IgG, se administrează doze de întreţinere la intervale repetate pentru a ajunge la o doză lunară cumulativă de ordinul 0,4-0,8 g/kg. Înainte de administrarea următoarei doze, este necesară determinarea concentraţiei de IgG, pentru a ajusta dozele sau intervalul dintre administrări.

Imunomodulare

Dozele lunare, administrate subcutanat, la pacienţii cu afecţiuni neurologice imun-mediate (CIDP sau NMM), constituie între 0,4 şi 1,6 g/kg. Pentru administrare intramusculară vezi mai jos.

Mod de administrare

Gammanorm trebuie administrat subcutanat sau intramuscular. În cazuri excepţionale, în cazul în care administrarea subcutanată nu poate fi aplicabilă, doze mici de Gammanorm pot fi administrate pe cale intramusculară.

Perfuzia subcutanată pentru tratamentul la domiciliu trebuie să fie iniţiată de către un medic cu experienţă în îndrumarea pacienţilor pentru tratament la domiciliu. Pacientul va fi instruit despre utilizarea seringii, tehnicii de perfuzie, ţinerea unui jurnal de tratament şi măsurile care trebuie luate în cazul unor reacţii adverse severe.

Perfuzia subcutanată cu ajutorul pompei

Doza recomandată constituie 0,6 ml (100 mg) Gammanorm pe kg corp o dată pe săptămână, care poate fi administrată în mai multe locuri. Rata de perfuzie iniţială: 10 ml/oră. Rata de perfuzie poate fi crescută treptat de 1 ml/oră la fiecare 3-4 săptămâni. Doza maximă administrată a fost de 40 ml/oră, folosind două pompe simultan.

La indicarea dozelor mari se recomandă de a le administra în doze divizate în locuri diferite.

Administrarea intramusculară se va efectua de către medic sau asistentă medicală.

Administrarea la copii

Sunt disponibile datele referitoare la copiii care suferă de CIDP. Ca şi în cazul adulţilor, e necesar de determinat nivelurile minime pentru ajustarea dozei şi intervalului dintre administrări. După atingerea nivelurilor de echilibru a IgG, de obicei se administrează doze de întreţinere de circa 80-100 mg/kg/ săptămână pentru a ajunge la o doză lunară cumulată de 0,4-0,8 g/kg.

În cazul în care se consideră tratament la domiciliu, este necesară consultarea unui medic cu experienţă în îndrumarea pacienţilor pentru tratament la domiciliu. Părinţii pacientului trebuie să fie instruiţi despre utilizarea dispozitivului de aplicare, tehnicii de perfuzie, ţinerea unui jurnal de tratament şi măsurile care trebuie luate în cazul unor reacţii adverse severe.

Reacţii adverse

În general, reacţiile adverse la Gammanorm sunt rare.

Reacţiile adverse sunt prezentate în funcţie de frecvenţă:

foarte  frecvente (>1/10); frecvente(>1/100, <1/10); ocazionale (>1/1000, <1/100); rare (>1/10000, <1/1000); foarte rare (<1/10000), inclusiv cazuri izolate.

Tulburări ale sistemului imunitar: rare – hipersensibilitate; foarte rare – şoc anafilactic.

Tulburări ale sistemului nervos: foarte rare – cefalee, ameţeli.

Tulburări vasculare: rare – hipotensiune arterială.

Tulburări gastrointestinale: foarte rare – greţuri, vomă.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: foarte rare – dureri lombare, artralgie.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare: frecvente – reacţii la locul injectării; foarte rare – febră; oboseală.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre substanţele auxiliare.

Gammanorm nu se administrează intravenos.

Gammanorm nu se administrează intramuscular în caz de trombocitopenie severă sau alte afecţiuni ale hemostazei.

Supradozaj

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare

În caz dacă Gammanorm se administrează accidental într-un vas sanguin, pacientul poate dezvolta şoc.

Viteza de perfuzare recomandată la pct. „Doze şi mod de administrare" trebuie respectată cu stricteţe.

Pacienţii trebuie monitorizaţi atent şi trebuie urmărite cu atenţie orice simptome care pot să apară pe toată perioada administrării şi încă 20 minute după perfuzie.

Anumite reacţii adverse pot apărea mai frecvent la pacienţii, care primesc prima dată imunoglobulină umană normală, la pacienţii cărora li s-a schimbat tratamentul de la un medicament care conţine o imunoglobulină umană normală alternativă la terapia cu Gammanorm sau pacienţii care au întrerupt tratamentul pentru o perioadă mai lungă de opt săptămâni.

Reacţiile de hipersensibilitate reală sunt rare. Ele pot să apară în situaţia în care există cazuri de imunodeficit de IgA cu prezenţă de anticorpi anti IgA şi aceşti pacienţi trebuie să fie trataţi cu precauţie.

Rareori, imunoglobulinele umane normale pot determina o scădere a tensiunii arteriale cu reacţie anafilactică, chiar şi la pacienţii care au tolerat tratamentele anterioare cu imunoglobuline umane normale.

Potenţialele complicaţii pot fi prevenite adeseori dacă se asigură următoarele condiţii:

  • pacienţii nu prezintă sensibilitate la imunoglobulină umană normală după prima administrare lentă a medicamentului;
  • pacienţii sunt atent monitorizaţi pentru orice simptom pe tot parcursul perioadei de administrare; în mod special pacienţii, la care nu s-a administrat anterior imunoglobulină umană normală, pacienţii cărora li s-a schimbat tratamentul de la un medicament care conţine o imunoglobulină umană normală alternativă la terapia cu Gammanorm sau pacienţii care au întrerupt tratamentul pentru o perioadă mai lungă, trebuie monitorizaţi pe tot parcursul primei administrări şi în prima oră după prima administrare, pentru a depista potenţialele semne de reacţii adverse. Toţi ceilalţi pacienţi trebuie ţinuţi sub observaţie timp de cel puţin 20 minute după administrare.

Suspectarea unei reacţii alergice sau anafilactice necesită întreruperea imediată a injectării. În caz de şoc se va recurge la tratament medical standard. Măsurile standard pentru prevenirea infecţiilor rezultate din utilizarea medicamentelor obţinute din sânge uman sau plasmă includ selectarea donatorilor, screening al fiecărei donaţii şi al rezervelor de plasmă pentru markerii infecţioşi specifici şi includerea în procesul de producţie a procedurilor validate pentru inactivarea/îndepărtarea virusurilor. Când se administrează medicamente preparate din sânge uman sau plasmă nu se poate exclude în totalitate posibilitatea transmiterii unor agenţi infecţioşi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru virusurile nou-apărute şi alţi agenţi patogeni.

Măsurile aplicate sunt considerate eficace pentru virusurile încapsulate cum sunt HIV, VHB şi VHC.

Procedurile de inactivare/îndepărtare virală pot avea valoare limitată faţă de virusurile neîncapsulate cum sunt virusul hepatitei A sau parvovirusul B-19.

Există o experienţă clinică liniştitoare cu privire la imposibilitatea transmiterii hepatitei A sau a parvovirusului B19 prin intermediul medicamentelor care conţin imunoglobuline şi se presupune, de asemenea, că anticorpii conţinuţi au o contribuţie reală la siguranţa virală.

Se recomandă ca la fiecare administrare de Gammanorm să se înregistreze numele pacientului şi seria medicamentului, pentru a se menţine o corelaţie între pacient şi seria medicamentului.

Gammanorm nu protejează de hepatita A.

Acest produs conţine 4,35 mmol (sau 100 mg) sodiu per doză (40 ml). Acest lucru se va lua în consideraţie de către pacienţii cu o dietă hiposodată.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

Siguranţa utilizării acestui medicament în timpul sarcinii nu a fost stabilită prin studii clinice controlate şi, ca urmare, acesta trebuie administrat cu precauţie la femeile însărcinate şi la mamele care alăptează. Experienţa clinică cu imunoglobuline sugerează că nu sunt de aşteptat efecte nocive asupra evoluţiei sarcinii, fătului şi nou-născutului.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu s-au observat efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Interacţiuni cu alte medicamente

Vaccinuri care conţin virusuri vii atenuate

Administrarea de imunoglobuline poate diminua eficacitatea vaccinurilor cu virusuri vii atenuate cum sunt cele pentru rujeolă, rubeolă, oreion şi varicelă, pentru o perioadă de cel puţin 6 săptămâni până la 3 luni. După administrarea acestui medicament este necesară o perioadă de cel puţin 3 luni înainte de utilizarea de vaccinuri cu virusuri vii atenuate. În cazul rujeolei, eficacitatea vaccinului poate fi diminuată după administrarea de imunoglobuline pentru un interval de până la un an. Ca urmare, la pacienţii cărora li se administrează vaccin rujeolic trebuie să se determine titrul anticorpilor.

Interferenţa cu testele serologice

După administrarea de imunoglobuline, datorită transferului pasiv de diverşi anticorpi în sângele pacientului, pot apărea rezultate fals pozitive la testările serologice.

Transmiterea pasivă de anticorpi la antigenele eritrocitare, de exemplu A, B sau D poate interfera cu anumite teste serologice pentru determinarea alo-anticorpilor împotriva hematiilor, de exemplu testul antiglobulină (de exemplu, testul Coombs).

Incompatibilităţi

În absenţa studiilor re compatibilitate, Gammanorm nu trebuie amestecat cu alte medicamente.

Prezentare, ambalaj  

Soluţie injectabilă 165 mg/ml câte 10 ml şi 20 ml în flacoane. Câte 1, 10 sau 20 flacoane împreună cu instrucţiunea pentru administrare se plasează în cutie de carton.

Păstrarea

A se păstra la frigider (2-8 °C).

A se păstra flaconul în cutie pentru a fi protejat de lumină.

Pe parcursul perioadei de valabilitate, medicamentul poate fi păstrat la o temperatură sub 25 °C timp de până la 2 luni, fără să mai fie necesară refrigerarea pe parcursul acestei perioade, dar după această perioadă trebuie să fie aruncat dacă nu a fost utilizat.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Termen de valabilitate

3 ani.

A nu se administra după data expirării indicată pe ambalaj.

Statutul legal

Cu prescripţie medicală.

Data ultimei revizuiri a textului

Iunie 2013.

Numele şi adresa producătorULUI                                

Octapharma AB, Suedia.

SE -112 75, Stockholm.

La apariţia oricărei reacţii adverse, informaţi secţia de farmacovigilenţă a Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale  (tel. 022- 88-43-38)

La Inceput