DECAMEVIT® comprimate filmate

Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova

INSTRUCŢIUNE PENTRU ADMINISTRARE

decamevit®

comprimate filmate

Denumirea comercială

Decamevit®

COMPOZIŢIA

1 comprimat filmat conţine:

substanţe active:   

Vitamina A acetat anhidră

(retinol acetat)                                        - 6600 UI

a-tocoferol acetat (vitamina E)             - 0,01 g       

tiamină clorhidrat (vitamina B1)            - 0,02 g                            

riboflavină (vitamina B2)                         - 0,01g

piridoxină clorhidrat (vitamina B6)       - 0,02 g                                                                  

acid ascorbic (vitamina C)                      - 0,2 g

acid folic (vitamina BC)                           - 0,002 g

nicotinamidă (vitamina PP)                   - 0,05 g

rutină (vitamina P)                                  - 0,02 g

metionină                                               - 0,2 g

cianocobalamină (vitamina B12)          - 0,0001g

excipienţi: lactoză monohidrat, amidon de cartofi, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de calciu;

filmul: zahăr, carbonat de magneziu, povidonă, dioxid de titan (E 171), talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, făină, galben de chinolină (E 104), ceară galbenă, ulei mineral uşor.

FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate filmate.

Descrierea medicamentului

Comprimate filmate rotunde biconvexe, de culoare de la verde-gălbuie până la galbenă. La secţiune se vizualizează 2 straturi. Posedă miros specific.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC

Multivitamine. Alte combinaţii, A11AB

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice  

Preparat polivitaminic, proprietăţile căruia sunt determinate de vitaminele din componenţa sa, care participă activ la majoritatea reacţiilor biochimice ale organismului. Compoziţia raţional selectată contribuie la manifestarea mai pronunţată şi diversă a acţiunii biologice a preparatului.

Vitamina A regenerează epiteliul cutanat, stimulează procesul de cicatrizare a rănilor, reduce riscul afecţiunilor tumorale.

Vitamina E posedă proprietăţi antioxidante, protejează sistemul endocrin şi este necesar pentru dezvoltarea normală a sistemului genital, muscular şi nervos.

Vitaminele grupei B armonizează metabolismul, reglează activitatea sistemului nervos şi cardiovascular, tractului gastrointestinal, participă în formarea eritrocitelor etc.

Vitamina C contribuie la creşterea rezistenţei organismului şi stimulează activarea biochimică a vitaminelor grupului B.

Acidul folic joacă un rol important în biosinteza acizilor nucleici, procesul de difuziune celulară, proliferarea celulelor măduvei osoase.

Vitamina PP (nicotinamida) participă în reacţiile de oxido-reducere, reglarea proceselor biochimice din organism prin participarea la sinteza NAD şi NADP.

Rutina este o substanţă similară vitaminei P, hidrofilă, flavonoidă. Rutina interacţionează cu acidul ascorbic, participă la formarea colagenului în ţesutul conjunctiv, preîntâmpină depolimerizarea acidului hialuronic de către hialuronidază, activează respiraţia tisulară.

Metionina este un aminoacid esenţial, care participă la sinteza unui şir de substanţe biologic active, activează efectele hormonilor, vitaminelor şi enzimelor, contribuie la inactivarea produselor toxice.

Proprietăţi farmacocinetice

Vitaminele liposolubile din compoziţia preparatului (vitamina A şi E) posedă capacitatea de a se depune în ţesuturi. Vitaminele hidrosolubile (B1, B2, B6, B12, C, PP) se transformă în coenzime şi, cuplându-se cu apoenzima, intră în componenţa enzimelor compuse. Deoarece durata vieţii enzimelor este limitată, coenzimele se scindează şi se elimină din organism sub formă de diferiţi metaboliţi.  Vitaminele hidrosolubile, la fel, se supun catabolismului şi se elimină din organism, deşi mai lent decât cele hidrosolubile.

INDICAŢII TERAPEUTICE

Preparatul se administrează ca remediu terapeutic în hipo- şi avitaminoze, în caz de necesitate sporită a organismului în vitamine în următoarele stări:

  • suprasolicitări fizice şi psihice;
  • la persoanele vârstnice pentru optimizarea metabolismului;
  • în perioada de convalescenţă după intervenţii chirurgicale, maladii grave, inclusiv  intoxicaţii de diversă geneză;
  • în terapia prelungită cu antibiotice.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Cu  scop terapeutic preparatul se administrează intern, după mese, adulţilor câte 1 comprimat de 1-2 ori pe zi. Cura de tratament, de obicei, constituie 20 zile. În funcţie de indicaţii este posibilă repetarea curei de tratament la intervale de 2-3 luni.

REACŢII ADVERSE

Frecvenţa reacţiilor adverse este definită utilizând Convenţia MedDRA privind frecvenţa:
Foarte frecvente (>1/10)
Frecvente (>1/100 şi <1/10)
Mai puţin frecvente (>1/1000 şi <1/100)
Rare (>1/10000 şi <1/1000)
Foarte rare (<1/10000)
Cu frecvenţă necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile).

Preparatul, de obicei, este bine tolerat, dar uneori pot apărea efecte adverse, în special la administrarea în doze mari.

Tulburări ale sistemului imunitar: la persoane cu hipersensibilitate sunt posibile reacţii alergice, inclusiv şoc anafilactic, edem angioneurotic, hipertermie; rare – bronhospasm la persoane cu hipersensibilitate la vitaminele A, C sau vitaminele grupei B.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: erupţii cutanate, urticarie, prurit, eritem cutanat.

Tulburări gastrointestinale: dereglări dispeptice, greaţă, vomă, diaree; rare – este posibilă intensificarea secreţiei sucului gastric.

Tulburări ale sistemului nervos: cefalee, ameţeli, hiperexcitabilitate, somnolenţă.

Altele: este posibilă colorarea urinei în galben, hiperhidroză, dereglări de vedere.

La administrarea îndelungată a preparatului în doze mari sunt posibile: iritaţia mucoasei tractului  gastrointestinal, parestezii, hiperuricemie, creşterea tranzitorie a activităţii aspartataminotransferazei, lactatdehidrogenazei, fosfatazei alcaline, scăderea toleranţei la glucoză, hiperglicemie, dereglări ale funcţiei renale, uscăciune şi fisuri ale palmelor şi tălpilor, căderea părului, erupţii seboreice.

CONTRAINDICAŢII

Hipersensibilitate la componentele preparatului, disfuncţii renale severe, gută, hiperuricemie, eritremie, eritrocitoză, tromboembolie, intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la  glucoză-galactoză, hipervitaminoza A şi E, tireotoxicoză, glomerulonefrită cronică, insuficienţă cardiacă cronică, sarcoidoză în antecedente, ulcer peptic gastric şi duodenal activ.

SUPRADOZAJ

Simptome: tulburări dispeptice (greaţă, vomă, diaree, dureri epigastrice), reacţii alergice (prurit, erupţii cutanate), afecţiuni cutanate şi ale părului, tulburări ale funcţiei hepatice, cefalee, somnolenţă, fatigabilitate, hiperemia feţei, iritabilitate.

Tratament: sistarea administrării preparatului. Terapie simptomatică.

ATENŢIONĂRI şi PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE

Este posibilă colorarea urinei în galben, ceea ce prezintă un factor inofensiv şi se datorează prezenţei în componenţa preparatului a riboflavinei.

Preparatul se indică cu precauţie la pacienţii cu  afecţiuni hepatice grave, ulcer gastric şi duodenal, la pacienţi cu nefrită, pancreatită cronică, litiază biliară, insuficienţă cardiacă decompensată.

Cu precauţie se administrează la pacienţii cu cardiopatie ischemică, diabet zaharat, tumori (cu excepţia cazurilor asociate cu anemie megaloblastică), urolitiază.

Acest preparat conţine lactoză şi zahăr.Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, fructoză, deficit de lactază sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză sau insuficienţă a zaharazei-izomaltazei nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Copii

Din cauza lipsei datelor despre siguranţă şi eficacitate preparatul nu se indică la copii.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare

În timpul sarcinii şi în perioada de alăptare se administrează conform  recomandării medicului. Doza vitaminei A nu va depăşi 5 000 UI la femeile însărcinate şi cele care planifică sarcina.

A nu se administra doze mari de retinol (peste 10000 UI) femeilor în perioada de alăptare, pentru a evita dezvoltarea hipervitaminozei A la sugari.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Se va lua în consideraţie posibilitatea apariţiei  reacţiilor adverse: ameţeli şi somnolenţă. În acest caz nu se recomandă de a conduce vehicuile sau de a folosi utilaje .

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI

Nu se recomandă administrarea  concomitentă cu alte preparate vitaminice, deoarece  este posibilă supradozarea acestora. Nu sunt descrise interacţiuni cu alte remedii medicamentoase.

Vitaminele A şi E îşi potenţează reciproc acţiunea şi sunt sinergice. Retinolul scade efectul antiinflamator al glucocorticoizilor. Nu se recomandă administrarea concomitentă cu nitriţi şi colestiramina, deoarece are loc dereglarea absorbţiei retinolului.

Nu se recomandă administrarea vitaminei A cu retinoizii, deorece această asociere este toxică.

Preparatele cu conţinut de fier inhibă activitatea vitaminei E. Vitamina E nu se administrează concomitent cu preparate de fier, argint, remediile alcaline (hidrocarbonat de sodiu, tricamină, etc.), anticoagulante indirecte (dicumarină, neodicumarină ş.a.).  Acetatul de alfa-tocoferol potenţează acţiunea antiiinflamatoarelor steroidiene şi celor nesteroidiene (diclofenac de sodiu, ibuprofen, prednisolon etc.).

Vitamina C potenţează acţiunea sulfanilamidelor (risc de cristalurie), penicilinei, creşte absorbţia fierului, scade eficacitatea heparinei şi a anticoagulantelor indirecte. Absorbţia vitaminei C scade la administrarea concomitentă cu contraceptivele orale.

Vitamina B6 scade acţiunea levodopei, preîntâmpină sau scade toxicitatea, care apare la administrarea izoniazidei şi altor remedii antituberculoase.

Tiamina influenţează procesele de polarizare în sinapsele neuro-musculare, poate scădea efectul de tip curare.

Acidul folic scade concentraţiile plasmatice ale fenitoinei, iar la administrarea concomitentă cu alte remedii antiepileptice este posibilă diminuarea reciprocă a eficacităţii clinice.

Riboflavina nu este compatibilă cu streptomicina şi scade eficacitatea preparatelor antibacteriene (oxitetraciclină, doxiciclină, eritromicină, tetraciclină şi lincomicină).

Antidepresivele triciclice, imipramina şi amitriptilina inhibă metabolismul riboflavinei, îndeosebi în ţesutul cardiac.

PREZENTARE, AMBALAJ

Câte 10 comprimate filmate în blister. Câte 2 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare se plasează în cutie de carton.

PĂSTRARE

A se păstra în ambalajul original, la temperatura sub 25 °C.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

TERMEN DE VALABILITATE

2 ani.

A nu se administra după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL

Fără prescripţie medicală.                                                                            

Data ultimei verificări a textului

Februarie 2013.

Numele  şi adresa PRODUCĂTORului

Uzina de vitamine din Kiev SAP, Ucraina

04073, or. Kiev, str. Kopîlovskaya, 38,

www.vitamin.com.ua

La apariţia oricărei reacţii adverse informaţi secţia de farmacovigilenţă a Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale  (tel.: 0 22 88 43 38)

La Inceput