11 alimente care pot provoca arsuri la stomac și alte produse ce neutralizează efectul neplăcut

Arsura retrosternală sau pirozisul, numită și arsura de stomac, se descrie ca o senzație dureroasă de arsură care apare în partea inferioară a pieptului. De fapt, acesta este un simptom al refluxului gastroesofagian prin care acidul și enzimele din stomac ajung in esofag.

În normă, acidul gastric nu poate pătrunde în esofag așa cum trecere este blocată de sfincterul esofagian inferior care este un mușchi asemănător cu un inel. De obicei, acest sfincter este închis și se deschide doar când înghițim. Cu toate acestea, la persoanele care suferă de reflux de acid gastric, acest mușchi este mai slăbit.

Pirozisul poate fi provocat de alimentele pe care le consumăm așa cum multe dintre ele pot relaxa sfincterul esofagian inferior și prin urmare, o parte din conținutul stomacal ajunge în esofag. Dintre acestea vom enumera 11 alimente care pot cauza senzația neplăcută:

1. Alimentele bogate în grăsimi

Din păcate, aici se regăsesc alimente sănătoase și nutritive, cum ar fi avocado, brânza și nucile.

Există două moduri în care alimentele bogate în grăsimi pot declanșa arsuri la stomac. În primul rând, acestea pot relaxa sfincterul esofagian inferior, mușchiul care acționează ca o barieră între esofag și stomac. Când acest mușchi se relaxează, acidul stomacului poate scăpa din stomac în esofag și poate provoca senzația de arsură.

În al doilea rând, alimentele bogate în grăsimi stimulează eliberarea hormonului colecistochinină, care pe lângă faptul că la fel poate relaxa sfincterul esofagian inferior, crește timpul în care mâncarea rămâne în stomac. Și acest lucru poate determina refluxul de acid.

Menționăm că cazul alimentelor grase se referă nu doar la produsele sănătoase, ci și la mâncarea prăjită sau la bucatele gătite cu conținut sporit de grăsimi.

2. Menta

Se consideră că menta rece sau menta creață are efect calmant asupra sistemului digestiv. Totuși, există cercetări ce demonstrează aceasta poate provoca arsuri stomacale. Planta nu are efect de relaxare asupra sfincterului esofagian, dar poate provoca iritarea mucoasei esofagului.

Un studiu realizat pe un eșantion din 500 de persoane demonstrează că riscul pirozisului s-a dublat în cazul persoanelor care au consumat zilnic ceai din mentă.

Așadar, dacă simțiți disconfort care ar putea fi asociat cu această plantă, încercați să reduceți sau să o excludeți din consum.

3. Sucurile de citrice

Simptome ale pirozisului pot apărea și după consumul de suc de citrice. Cercetările în domeniu demonstrează că aproape 1/3 din 400 de participanți la un experiment au prezentat arsuri stomacale după ce au băut suc de portocale sau de grapefruit.  Deși încă nu este clar până la capăt mecanismul ce declanșează arsura stomacală, oamenii de știință presupun că simptomele ar fi legate de conținutul sporit de acid din sucuri.

4. Ciocolata

Ciocolata este un alt aliment ce poate declanșa pirozisul. Aceasta acționează ca și în cazul alimentelor grase, relaxând sfincterul esofagian inferior.  În plus, ciocolata este teobromină și cofeină care au același efect.

5. Alimentele picante

Produsele iuți conțin deseori un component numit capsaicină. Acesta poate încetini digestia. Prin urmare, mâncarea va sta mai mult timp în stomac, iar în rezultat poate apărea refluxul de acid gastric.

În plus, alimentele picante pot irita și mai mult esofagul dacă acesta este deja inflamat. Iar arsurile de stomac în acest caz pot fi și mai grave.

Prin urmare, dacă pirozisul se întâmplă frecvent, ar fi recomandabil să evitați consumul de mâncare puternic condimentată.

6. Sarea

Deși încă nu este foarte clar cum acționează sarea, cercetările au demonstrat că consumul în cantități mari determină refluxul gastroesofagian. Rezultatele unui studiu demonstrează că persoanele care au adăugat sistematic sare în hrana consumată au avut un risc de 70% mai mare de reflux decât persoanele care nu au adăugat deloc sare în mâncare. Același studiu a constatat că persoanele care au consumat alimente sărate de cel puțin trei ori pe săptămână aveau un risc de reflux cu 50% mai mare decât ceilalți participanți la experiment.

7. Ceapa

Ceapa, în special cea crudă, declanșează foarte rapid arsurile stomacale. Efectul același - această legumă relaxează sfincterul esofagian inferior, care poate provoca refluxul de acid stomacal.

Pe lângă aceasta, ceapa este bogată în fibre fermentabile, care pot provoca eructații. Iar eructarea poate agrava simptomele de reflux acid.

8. Alcoolul

Fie că e consumat în cantități moderate, sau excesive, alcoolul poate declanșa simptomele pirozisului. Consumul moderat de excesiv de alcool poate provoca, de asemenea, simptome de arsuri la stomac. Pe lângă faptul că relaxează sfincterul esofagian, băuturile alcoolice în special vinul și berea, pot determina creșterea cantității de acid gastric, ceea ce crește riscul de arsuri stomacale.

În cele din urmă, consumul excesiv de alcool poate afecta mucoasa esofagului. În timp, acest lucru poate face esofagul mai sensibil la acidul din stomac.

9. Cafeaua

Unele persoane se pot plânge de arsuri la stomac după ce consumă cafea. Unele cercetări susțin că de vină ar fi cofeina. Totuși, alte studii susțin că acest component nu poate declanșa refluxul gastric. În acest caz, cauza ar putea fi legată de alți componenți ai cafelei.

Indiferent de ce spun cercetătorii, dacă tolerați bine cafeaua, atunci nu există motive să o evitați. Însă dacă simțiți stări neplăcute în partea inferioară a pieptului după ce o consumați, încercați să reduceți din consum.

10. Băuturile carbogazoase

Arsurile stomacale pot fi declanșate și de consumul de băuturi carbogazoase. Acestea influențează atât relaxarea sfincterului esofagian, cât și refluxul de acid, ceea ce poate provoca pirozis. Prin urmare, dacă băuturile răcoritoare sau alte băuturi carbogazoase cauzează arsuri la stomac, reduceți sau evitați complet consumul acestora.

11. Laptele

De obicei, oamenii beau latele în scop exact invers - să rezolve problema arsurilor stomacale. Însă, în realitate, laptele integral este aliment ce poate declanșa aceste simptome neplăcute, în loc să le neutralizeze.

S-a demonstrat că laptele integral stimulează secreția de acid gastric în cantități mai mari, ceea ce crește riscul pirozisului. Oamenii de știință susțin că la mijloc ar fi conținutul sporit de grăsimi din lapte. Prin urmare, în cazul în care acest produs declanșează simptomele enumerate, el trebuie evitat sau redus în consum.

Alimentele ce pot ușura senzația de arsură stomacală

În timp ce unele alimente provoacă pirozis, există alte produse care au efect invers și ajută la ameliorarea simptomelor. Iată câteva dintre ele:

1. Ghimbirul: Acesta este un remediu natural pentru greață și vomă. Deși există dovezi limitate despre efectele ghimbirului asupra arsurilor la stomac, acesta poate contribui la reducerea refluxului.

2. Bananele și pepenele galben: Aceste fructe au conținut scăzut de acid și sunt recomandate pentru a reduce refluxul.

3. Legumele verzi: Și aceste alimente sunt sărace în grăsimi, acizi și zahăr. Aici putem enumera fasolea verde, broccoli, spanacul și țelină.

4. Fulgi de ovăz Acest produs e bogat în fibre ceea ce scade din riscul de reflux gastric. De altă parte, nu conține fibre fermentabile, deci nu provoacă eructații.

5. Cerealele și cartofii: Cercetările au demonstrat că consumul de cereale și cartofi scade 42% riscul refluxului gastroesofagian.

Concluzie: Arsura stomacală este un simptom al refluxului de acid. Problema poate fi declanșată de consumul unui șir de alimente. Multe dintre ele au efect de relaxare a sfincterului esofagian inferior, un mușchi asemănător unui inel care acționează ca o barieră între esofag și stomac.

Dacă se întâmplă des să aveți arsuri la stomac, încercați să eliminați din mesele zilnice unele dintre alimentele din lista de mai sus și să urmăriți dacă starea se ameliorează.

La fel, puteți adăuga în consum alimente care ușurează simptomele pirozisului cum ar fi bananele, pepenele galben, fulgii de ovăz, cerealele, cartofii, ghimbirul și legume verzi.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
www.poradnikzdrowie.pl
La Inceput