Fenobarbitalul la copii

Dr. Diana Coropceanu, medic neurolog-pediatru

Fenobarbitalul face parte din grupa de medicamente denumite „barbiturice” (sedative prescrise pacienților cu tulburări de somn sau alte boli mentale, pentru a-i calma și a-i ajuta să doarmă) și este folosit încă din anul 1902. Este un preparat medicamentos cu acţiune anticonvulsivantă (maladii caracterizate prin apariţia convulsiilor), sedativă, hipnotică, deprimantă.

Pentru ce afecțiuni este indicată administrarea fenobarbitalului?

Acest medicament este indicat la copii, adolescenţi, adulţi şi vârstnici. Se recomandă administrarea lui în stările de hiperexcitabilitate, afecţiuni medicale sau chirurgicale care necesită sedare, tulburări de somn, epilepsii, convulsii neonatale şi la sugari, crize generalizate, accese focale, adjuvant al fototerapiei in icterul neonatal(substanță administrată împreună cu altele pentru a-i amplifica acțiunea), ca inductor enzimatic hepatic şi coleretic, malarie.

Eficacitatea sa este îndoielnică în tratamentul crizelor atone (pierderea totală a tonusului pe toată musculatura sau numai la anumite segmente) şi al spasmelor infantile, absenţe şi moclonii(tulburare de mișcare periodică a membrelor).

Cum acționează fenobarbitalul?

Acţiunea fenobarbitalului se datorează creşterii fluxului ionilor de clor în neuroni, facilitează acţiunea inhibitoare a acidului gaba-aminobutiric, astfel diminuează hiperexcitabilitatea cerebrală. Acesta blochează direct influxul glutamatului, care excită creierul. Fenobarbitalul stabilizează membrana neuronilor afectaţi, reducând activitatea excesivă a creierului. Se metabolizează în ficat şi se excretă prin rinichi. Datorită acţiunii inductoare enzimatice, fenobarbitalul stimulează activitatea glucuroniltransferazei hepatice şi consecutiv, favorizează conjugarea bilirubinei, astfel, se stimulează secreţia biliară, având efect şi coleretic(substanță care stimulează secreția biliară a ficatului).

În doze mici produce sedare, calmare; în doze mari produce hipnoză, anestezie, comă, deces.

Ce contraindicații există pentru prescrierea fenobarbitalului?

Este contraindicat în stări precomatoase (fază inițială de comă, în cursul căreia conștiința se păstrează trează, cel puțin în parte) și comatoase(care produce comă), parkinsonism, intoleranţă la fenobarbital, insuficienţă renală, insuficienţă cardiopulmonară şi hepatică gravă, diabet, porfirie în sarcină (boală ereditară caracterizată prin producerea excesivă de porfirine, prin prezența lor în sânge și prin eliminarea lor), alăptare. Poate provoca fenomene paradoxale de excitaţie nervoasă si erupţii alergice. La utilizarea Fenobarbitalului s-au raportat reacţii adverse cutanate care pun în pericol viaţa, de tip sindrom Stevens-Johnson(tulburare serioasă, rară care se caracterizează printr-o reacţie severă a pielii şi membranelor mucoase la medicamente sau infecţii) şi necroliză epidermică toxică (afecțiune dermatologică gravă caracterizată printr-o dezlipire a întregului epiderm).

Nu folosiţi medicamentul dacă alăptaţi, conduceţi autovehicule, lucraţi cu diverse utilaje (datorită somnolenţei, sedării pe care o poate provoca). Fenobarbitalul are influenţă majoră asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje deoarece poate determina sedare, somnolenţă şi vertij (senzație de lipsă de echilibru în spațiu, amețeală).

Administrarea de fenobarbital în perioada sarcinii se va face numai după evaluarea raportului beneficiu terapeutic-risc potenţial fetal. Tratamentul antiepileptic la femeia gravidă determină un risc de dezvoltare a malformaţiilor. Există un risc crescut pentru copiii născuţi din mame tratate cu fenobarbital.

Administrarea medicamentului trebuie întreruptă în cazul apariției reacțiilor de hipersensibilitate sau a unor manifestări cutanate sau hepatice. Tratamentul prelungit cu fenobarbital poate duce la dependenţă.

Întreruperea bruscă a medicamentului poate provoca tremor, anxietate, slăbiciune generală, nelinişte, vomă, stări delirante.  

Supradozarea medicamentului se caracterizează prin depresie, ataxie(tulburare a coordonării mișcărilor voluntare din cauza lezării unor căi nervoase și centri nervoși), nistagmus(stare patologică manifestată prin mișcări oscilatorii ritmice ale globilor oculari în toate direcțiile, din cauza contracțiilor mușchilor ochilor), astenie, pierderea atenţiei, scăderea tensiunii arteriale, tulburări de respiraţie,

Nu lăsaţi medicamentul la îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data expirării.

Foarte important: Este foarte periculos să administraţi fenobarbitalul fără recomandarea și prescripţia medicului, pentru că acesta are multe reacţii adverse, iar unele cazuri pot fi fatale.

Poate fi prescris Fenobarbitalul înainte de vaccinare?

Copilul sănătos nu necesită administrarea de preparate medicamentoase în scop de pregătire specială pentru vaccinare. În cazul în care copilul suferă de maladii concomitente, recomandările în vederea necesităţii de pregătire a copilului sunt eliberate de specialistul la care copilul se află la evidenţa de dispensar. În caz de alergii, infecţii, intoxicaţii frecvente, aceşti copii riscă să dea reacţii sub formă de convulsii febrile (apar când copilul are febră de peste 38°C) , care pot trece în status epileptic (crize epileptice continue sau repetitive, cu durata de peste 5 minute cu și fără alterarea stării de conștiență în perioada puseului) şi apoi în edem cerebral (creștere în volum a creierului, consecutivă unei creșteri a conținutului de apă al țesuturilor sale), după care, dacă această reacţie nu este stopată, consecinţele sunt ireversibile: invaliditate sau deces. Ca metodă de prevenire a acestor reacţii, pregătirea unor categorii de copii pentru vaccinare se face cu fenobarbital (conform protocolului clinic național, aprobat prin ordinul Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova nr. 250 din 19.06.2008)

Ce fel de reacții adverse poate avea la nivelul creierului dacă este administrat prea mult sau incorect?

În supradozaj provoacă tulburări cognitive, somnolenţă, stări confuzionale, greaţă, vomă, hipotensiune, depresie, ataxie, nistagmus, astenie, pierderea atenţiei, tulburări de respiraţie, stop cardiac, comă.

Este bine să-l administrăm pentru calmare sau totuși poate fi înlocuit cu altceva mai inofensiv?

În funcție de caz şi simptomatică individuală poate fi administrat ca și calmant. Preparatele anxiolitice (care combat anxietatea), antidepresante, nootrope (medicamente care  ameliorează procesele metabolice neuronale în leziunile cerebrale hipoxice, toxice, traumatice sau involutive), somnifere, psihotrope au la fel efect de liniştire. Doar medicul este în drept să decidă strategia terapeutică corectă pentru a fi în beneficiul pacientului.

Este bine să fie administrat dacă copilul face crize de plâns și se află într-o instituție medicală?

În accese afectiv respiratorii sau spasmul hohotului de plâns (crize de plâns) nu se foloseşte fenobarbitalul.

Cu ce poate fi substituit?

Fenobarbitalul este un medicament cu caracteristici specifice şi nu poate fi substituit cu un alt medicament. Se administrează strict doar la indicaţia medicului.

La Inceput