„Hormonul sărutului” stimulează dorința sexuală

Administrarea hormonului Kisspeptin bărbaților și femeilor cu apetit sexual scăzut ar putea contribui la stimularea activității sexuale a creierului acestora, sugerează două studii de mică amploare.

Scanările creierului participanților în timp ce aceștia vizionau videoclipuri erotice au arătat că hormonul a fost capabil să stimuleze zone cheie legate de dorința sexuală.

Cercetătorii britanici spun că kisspeptina, sau hormonul sărutului are potențialul de a trata o afecțiune care afectează până la 10% din oameni.

Însă este nevoie de studii mult mai ample pentru a le confirma rezultatele.

Cercetătorii de la Imperial College din Londra spun că persoanele mai tinere sunt mai predispuse să spună că dorința sexuală scăzută este o problemă decât persoanele mai în vârstă.

Nu toată lumea este deranjată de ea, dar atunci când devine supărătoare, poate avea un impact psihologic și social devastator.

Peter, nume fictiv, în vârstă de 43 de ani, suferise de apetit sexual scăzut toată viața . El s-a oferit voluntar pentru studiu.

„Întotdeauna aveam scuze - prea obosit sau prea stresat - pentru a nu face sex”, spune el.

„Dar nu puteam să le spun partenerelor pentru că nu voiam să confunde asta cu o lipsă de atracție”.

„Nu sunt excitat”

Kisspeptina este un hormon care apare în mod natural și care stimulează eliberarea altor hormoni de reproducere în interiorul corpului. Acesta joacă un rol crucial în timpul pubertății.

Cercetări anterioare au descoperit că poate stimula ovarele femeilor să producă ovule, în timp ce s-a demonstrat, de asemenea, că îmbunătățește starea de spirit la bărbații sănătoși.

Este pentru prima dată când a fost testat pe persoane cu pierderea libidoului care le afectează viața.

„Femeile și bărbații cu o dorință sexuală scăzută consideră că se gândesc prea mult la performanță - sunt introspectivi și acest lucru suprimă impulsurile primare, astfel încât nu sunt excitați”, explică pentru bbc.com, co-autorul studiului, Dr. Alexander Comninos, de la Imperial College.

„Kisspeptin restabilește echilibrul normal, astfel încât există mai puțină autocontrol”, spune el.

Hormonul funcționează diferit față de medicamentul Viagra, care tratează disfuncția erectilă prin îmbunătățirea alimentării cu sânge a penisului.

Studiile - efectuate pe 32 de bărbați heterosexuali (cu vârste cuprinse între 21 și 52 de ani) și 32 de femei heterosexuale (cu vârste cuprinse între 19 și 48 de ani) - sunt primele care testează kisspeptina la persoanele cu tulburare de dorință sexuală hipoactivă.

Cei care au participat au fost conectați la o perfuzie de kisspeptină și apoi, cu o altă ocazie, la o perfuzie fictivă.

Starea lor de spirit, comportamentul și activitatea cerebrală au fost analizate în timp ce vizionau videoclipuri erotice într-un scaner RMN.

De asemenea, bărbaților li s-a măsurat rigiditatea penisului în același timp.

„Mi-am conceput fiul”

Peter spune că experiența de a sta întins într-un scaner în timp ce i se măsura erecția pentru studiu a fost „suprarealistă”.

Cu toate acestea, este bucuros că a participat. „Sunt tată acum. În săptămâna în care am primit doza, mi-am conceput fiul”, spune el.

Nimeni nu poate dovedi dacă acest lucru a fost sau nu legat de hormon, dar Peter spune că simte că acum „are mai mult interes pentru a iniția relații sexuale”.

S-a constatat că Kisspeptin îmbunătățește activitatea în regiuni cheie ale creierului legate de dorința sexuală atât la bărbați, cât și la femei.

Cei care erau cei mai afectați de dorința lor sexuală scăzută au prezentat cele mai mari îmbunătățiri.

Rigiditatea penisului la fel a crescut cu până la 56% atunci când bărbaților li s-a administrat kisspeptin în comparație cu placebo, relatează studiul.

„Cei mai mulți au văzut un efect pozitiv în scanerul RMN - care nu este un mediu foarte sexy - așa că poate că acasă, în dormitor, efectul poate fi mai pronunțat”, a declarat Dr. Comninos pentru bbc.com.

În general, femeile au spus că s-au simțit „mai sexy” în timpul kisspeptinului, în timp ce bărbații au raportat o îmbunătățire a „fericirii în legătură cu sexul”.

Studiul la femei și studiul la bărbați sunt ambele publicate în JAMA Network Open. 

Dorința sexuală scăzută este destul de comună și poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv probleme de relații, stres, disfuncție erectilă sau uscăciune vaginală, niveluri mai scăzute de hormoni în timpul menopauzei și oboseală după ce a avut un copil.

Administrarea anumitor medicamente, de exemplu antidepresivele, sau utilizarea anumitor contraceptive pot avea, de asemenea, un efect asupra libidoului, la fel ca și consumul excesiv de alcool.

Unele afecțiuni pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, o tiroidă hipoactivă sau cancerul, pot afecta, de asemenea, apetitul sexual.

 

 

Sursa foto: 
www.bbc.com
Sursa: 
La Inceput