Salată caldă de dovleac și ciuperci

Suntem în plin sezon al dovleacului, leguma cu cel mai scăzut nivel de calorii, 100 de grame având doar 26 calorii și nu conține grăsimi saturate sau colesterol, în  schimb este o sursă bogată de fibre dietetice, anti-oxidanți, minerale și vitamine. Dovleacul conține vitamina A, C și E.

Semințele de dovleac sunt o sursă bună de fibre alimentare și de acizi grași nesaturați, care sunt buni pentru sănătatea inimii. 

V-am pregătit o rețetă simplă cu dovleac pe care o puteți prepara pentru cei dragi.

Ingrediente pentru 4 persoane

1 kg miez de dovleac

12 frunze de salvie, proaspete sau uscate

4 căței de usturoi

100 ml ulei

1 lingură de unt

300 g ciuperci proaspete tăiate în patru

1 mănunchi de rucola sau alte frunze verzi

150 g brânză de oi tăiată cubulețe

1 lingură de oțet de mere

Mod de preparare

  1. Cuptorul se încălzește până la 190 grade C.
  2. Dovleacul se curăță, se taie cuburi și se aranjează într-o tavă de copt. Se stropește cu ulei, se presară sare și piper, se adaugă frunzele de salvie, apoi se coace timp de 30 de minute.
  3. Restul uleiului se pune într-o tigaie împreună cu untul și se adaugă ciupercile cu un pic de sare și piper. Se gătesc la foc mediu 4-5 minute, până se rumenesc.
  4. Se pregătește marinada din ulei și oțet, potrivită cu sare și piper după gust.
  5. Se folosește un platou, în care se pune dovleacul copt, ciupercile, brânza de oi, rucola și marinada. Se amestecă ușor, să nu se fărâme legumele, apoi se servește cu pâine integrală.

Poftă bună!

Rețetă din cartea „Un an la fermă” de Tamara Șchiopu

Sursa foto: 
Tamara Schiopu
Sursa: 

Rețetă din cartea „Un an la fermă” de Tamara Șchiopu

La Inceput