Bubele dulci, deseori întâlnite în rândul copiilor, reprezintă o preocupare frecventă. Dar ce sunt, de fapt, aceste leziuni și de ce sunt denumite „dulci”? Din perspectivă medicală, acestea sunt cunoscute sub numele de Impetigo.
Ce este Impetigo?
Impetigo (im-peh-TY-go) este o infecție bacteriană a pielii foarte frecventă în rândul copiilor, în special al copiilor de vârstă preșcolară și școlară. Poate provoca vezicule sau răni, nu este de obicei gravă și se ameliorează cu tratament cu antibiotice.
Ce cauzează impetigo?
Două tipuri de bacterii - Staphylococcus aureus și streptococul de grup A (care provoacă, de asemenea, streptococul) - cauzează de obicei impetigo. Stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA) devine, de asemenea, o cauză importantă de impetigo.
Copiii pot fi mai predispuși să dezvolte impetigo atunci când:
- pielea lor este deja iritată de o altă problemă, cum ar fi eczema, iedera otrăvitoare, mușcături de insecte și tăieturi sau zgârieturi.
- Bacteriile care de obicei trăiesc inofensiv pe piele pot pătrunde în organism prin zona de piele ruptă, ceea ce duce la simptome de impetigo.
- Copilul se scarpină sau are o erupție cutanată- de exemplu, iedera otrăvitoare se poate infecta și se poate transforma în impetigo.
De asemenea, se întâmplă mai des în mediile calde și umede. Asigurați-vă că copiii se spală bine pe mâini și pe față poate ajuta la prevenirea acestuia.
Care sunt semnele și simptomele impetigoului?
Impetigo poate afecta pielea oriunde pe corp, dar este cel mai frecvent în jurul nasului și gurii, mâinilor și antebrațelor, iar la copiii mici, în zona scutecului.
Cele 3 tipuri de impetigo sunt non-bulboase (cu cruste), bulloase (vezicule mari) și ecthyma (ulcere):
- Impetigo non-bulos sau cu cruste este cel mai frecvent. Acesta începe ca niște vezicule mici care în cele din urmă se sparg și lasă mici pete umede de piele roșie care pot să transpire lichid. Treptat, o crustă de culoare maro-gălbuie sau cafeniu acoperă zona, făcând-o să arate ca și cum ar fi fost acoperită cu miere sau zahăr brun.
- Impetigoul bulos provoacă vezicule mai mari care conțin lichid și care au un aspect clar, apoi tulbure. Aceste vezicule au mai multe șanse să rămână mai mult timp pe piele fără să se spargă.
- Impetigoul ecthyma (ek-THY-muh) arată ca niște ulcerații „perforate” cu cruste galbene și margini roșii.
Este impetigo contagios?
Impetigo este contagios și se poate răspândi la oricine care atinge pielea infectată sau obiectele care au atins pielea infectată (cum ar fi hainele, prosoapele și lenjeria de pat). Poate fi pruriginos, așa că și copiii pot răspândi infecția atunci când se scarpină și apoi ating alte părți ale corpului lor.
Cum se diagnostichează impetigo?
În cele mai multe cazuri, medicii pot diagnostica impetigo pe baza modului în care arată erupția cutanată. Ocazional, aceștia pot fi nevoiți să preleveze o mostră de lichid din vezicule pentru testare.
Cum se tratează impetigo?
Impetigo este de obicei tratat cu antibiotice, fie sub formă de cremă/unguent care se aplică pe piele, fie sub formă de medicament administrat pe cale orală:
- Atunci când afectează doar o zonă mică a pielii (și mai ales dacă este forma nebuloasă), impetigo se tratează cu un unguent antibiotic timp de 5 zile.
- Dacă infecția s-a răspândit în alte zone ale corpului sau dacă unguentul nu funcționează, medicul poate prescrie o pastilă sau un lichid antibiotic care să fie luat timp de 7-10 zile.
După ce începe tratamentul cu antibiotice, vindecarea ar trebui să înceapă în câteva zile. Este important să vă asigurați că copilul dumneavoastră ia medicamentul așa cum este prescris. În caz contrar, ar putea apărea o infecție cutanată mai profundă și mai gravă. Alte probleme pe care streptococul de grup A le poate provoca dacă impetigo nu este tratat corespunzător includ febra reumatismală (care poate afecta inima) și boli de rinichi.
În timp ce infecția se vindecă, spălați ușor pielea cu tifon curat și săpun antiseptic în fiecare zi. Înmuiați orice zonă de piele cu cruste cu apă caldă cu săpun pentru a ajuta la îndepărtarea straturilor de crustă (nu trebuie să o îndepărtați pe toată).
Pentru a împiedica impetigo să se răspândească în alte părți ale corpului, medicul sau asistenta va recomanda probabil să acoperiți zonele infectate deschise cu tifon și bandă adezivă sau cu un bandaj de plastic lejer. Păstrați unghiile copilului dumneavoastră scurte și curate pentru a preveni scărpinarea care ar putea duce la o infecție mai gravă.
De obicei, copiii se pot întoarce la școală sau la grădiniță la 24 de ore după începerea tratamentului.
Impetigo poate fi prevenit?
Păstrarea pielii curate poate ajuta la prevenirea impetigo. Copiii ar trebui să se spele bine și des pe mâini și să facă băi sau dușuri în mod regulat. Acordați o atenție deosebită rănilor pielii (tăieturi, zgârieturi, mușcături de insecte etc.), zonelor cu eczeme și erupțiilor cutanate, cum ar fi iedera otrăvitoare. Păstrați aceste zone curate și acoperite.
Oricine din familia dumneavoastră cu impetigo ar trebui să își păstreze unghiile tăiate scurt și rănile de impetigo acoperite cu tifon și bandă adezivă.
Pentru a preveni răspândirea impetigoului între membrii familiei, asigurați-vă că fiecare își folosește propriile haine, cearceafuri, aparate de ras, săpunuri și prosoape. Separați lenjeria de pat, prosoapele și hainele oricărei persoane cu impetigo și spălați-le în apă fierbinte. Păstrați suprafețele din bucătărie și din gospodărie curate.
Când ar trebui să sun la medic?
Chemați medicul dacă vreunul dintre copiii dumneavoastră prezintă semne de impetigo, mai ales dacă a fost în preajma unui membru al familiei sau a unui coleg de clasă cu această infecție.
Dacă copilul dumneavoastră este deja tratat pentru impetigo, supravegheați rănile și sunați medicul dacă pielea nu începe să se vindece după 3 zile de tratament sau dacă apare febră. Dacă zona din jurul erupției devine roșie, caldă sau sensibilă la atingere, apelați imediat la medic.
kidshealth.org