Alergia la frig - cum se manifestă și cum o poți trata

Când iarna își intră în drepturi, iar temperatura aerului scade, medicii se pregătesc pentru un flux mare de pacienți. Riscul de a agăța o răceală sau gripă crește în special când ne aflăm într-o încăpere, deoarece aici se produce cel mai mare schimb de microbi. Pe lângă aceasta, vremea rece mai poate agrava anumite afecțiuni, precum cele ce țin de circulația sângelui, astmul, artrita, angina pectorală, iar până la un sfert din populație suportă pur și simplu anumite simptome, fără să știe de ce maladie suferă.

Simptomele alergiei la frig

Printre acestea se numără erupții cutanate, strănuturi, lăcrimarea ochilor, amețeli, dureri de cap, dar și febră. Aceste simptome apar fără să fie provocate de puf sau polen, care, în mod obișnuit generează astfel de simptome. Specialiștii spun însă că astfel de semne sunt caracteristice nu doar alergiilor la polen sau puful de plopi, dar și altor tipuri de alergii care sunt mai rar întâlnite. Una dintre acestea este alergia la frig.

Persoanele cu o astfel de sensibilitate prezintă în general, pe zonele expuse la frig, mâncărimi, umflarea şi înroşirea pielii, erupţii urticariene extinse, dureri articulare, frisoane şi chiar şoc anafilactic, în cazurile foarte grave. Astfel de simptome cresc în intensitate odată cu reîncălzirea zonei afectate.

Tratamentul alergiei la frig

Deși această reacție este „foarte rară”, totuși este un fenomen real, spun medicii. „Ca orice alergie, o reacție la frig este provocată de celulele mastocite (un tip de globule albe) din organism care eliberează histamina, ca element declanșator. Acest lucru poate provoca reacții alergice, precum erupțiile cutanate, lăcrimarea ochilor și strănut. Antihistaminicele puternice pot ajuta la atenuarea simptomelor. Acestea sunt medicamente relativ sigure, cu puține efecte secundare. În cazurile unei reacție alergice severe se poate de făcut chiar și o injecție”, spune doctorul.

În acelaşi timp, alergia la frig poate fi asociată cu unele boli, precum afecţiunile autoimune, tulburările tiroidiene, infecţiile cu micoplasme, mononucleoza infecţioasă sau unele probleme hematologice.

E greu de crezut că frigul este un factor declanșator al alergiilor, dar acest lucru este cât se poate de real. Din păcate, nu există încă un test care să depisteze acest lucru. „Putem face teste pentru a determina dacă oamenii sunt alergici la pisici, câini sau polen, dar când vine vorba de lucruri neobișnuite, precum frigul, nu înțelegm ce se întâmplă. Poate că mai mulți oameni suferă de această alergie fără să-și dea seama”, spune Helen, farmacist la Oxford.

Un studiu recent efectuat în SUA spune că între 15 și 25 la sută dintre oameni suferă la un moment dat de această alergie. Cauza apariției acestei alergii nu o cunoaște, deocamdată, nimeni, dar se presupune că apare mai mult la tineri.

Sursa foto: 
zurnal24.si
La Inceput