Tot ce trebuie să știi despre anestezie

În prezent, domeniul medical înregistrează progrese remarcabile în domeniul chirurgiei și al intervențiilor. Cu toate că multe dintre aceste intervenții sunt cruciale pentru salvarea vieților, ele nu ar fi fost posibil de executat fără anestezie. Este una dintre cele mai semnificative descoperiri din medicină, fără de care intervențiile chirurgicale ar fi fost imposibile sau extrem de dureroase și periculoase pentru pacient. Anestezia blochează senzațiile sau induce pierderea conștienței, permițând astfel desfășurarea intervențiilor chirurgicale într-un mod nedureros și eficient.

Ce este anestezia?

Colegiul de Anestezie din Australia și Noua Zeelandă definește anestezia ca fiind „practica administrării de medicamente, fie prin injectare, fie prin inhalare, care blochează senzația de durere și alte senzații, sau care produc o stare de inconștiență profundă care elimină toate senzațiile, ceea ce permite efectuarea procedurilor medicale și chirurgicale fără a provoca suferință sau disconfort nejustificat”.  Pe scurt, anestezia este o stare în care o anumită parte a corpului sau întregul corp este amorțit de senzații prin administrarea de medicamente. Diferite tipuri de anestezice sunt administrate în scopuri și pentru durate diferite.

Este anestezia sigură?

În prezent, anestezicele utilizate au avansat semnificativ, prezentând o toxicitate redusă și o eficacitate sporită.

Potrivit Federației Mondiale a Societăților de Anesteziști „anestezia este acum foarte sigură, cu o mortalitate de mai puțin de 1 la 250.000 direct legată de anestezie în majoritatea țărilor cu venituri ridicate”. Există unele riscuri asociate cu anestezicele, dar acestea sunt destul de sigure dacă sunt administrate corect.

Cum acționează anestezicele?

Anestezicele funcționează prin blocarea semnalelor cerebrale care mențin starea de trezire, astfel încât aceste semnale să nu ajungă la creier. Acest lucru înseamnă că procedurile medicale administrate nu vor cauza nicio senzație. Odată ce efectul anestezicului dispare, conștiința va reveni și veți putea să simțiți din nou senzațiile obișnuite.

Există mai multe tipuri de anestezie:

  • Anestezia locală: Este utilizată pentru a amorți o anumită parte a corpului, de obicei pentru proceduri minore.
  • Anestezie generală: În această stare, veți fi complet inconștient. Aceasta este utilizată pentru intervenții mai serioase.
  • Anestezie loco- regională: Aceasta este o versiune mai puternică a anesteziei locale, în cazul în care procedura necesită o amorțeală mai profundă într-o anumită parte a corpului.
  • Anestezia epidurală: Aceasta este o stare în care partea inferioară a corpului este amorțită, de obicei pentru naștere.
  • Anestezie spinală: Aceasta este o altă versiune a anesteziei regionale care oferă o amorțeală totală timp de aproximativ trei ore în partea inferioară a corpului. Anestezicul este injectat în partea inferioară a spatelui.
  • Sedare: Sedarea este un medicament care vă ajută să vă relaxați și să dormiți pentru proceduri minore incomode.

Cum se utilizează anestezicele?

Anestezicele sunt adesea administrate împreună cu anestezia pentru a asigura proceduri confortabile și lipsite de durere. Înaintea intervenției chirurgicale, se efectuează o evaluare preoperatorie pentru a determina tipul optim de anestezie și combinația de medicamente necesare pentru aceasta.

Poate fi oricine supus anesteziei?

Deși anestezicele sunt, în general, extrem de sigure, ca orice medicament, acestea vin cu unele efecte secundare potențiale, cum ar fi greața și confuzia. Este important să fim atenți în cazul pacienților în vârstă, deoarece anestezicele le pot cauza confuzie după operație. În general, unele afecțiuni vă expun la riscul unor potențiale efecte secundare ale anestezicelor: tensiune arterială ridicată, apnee obstructivă în somn, convulsii, boli cardiace sau pulmonare existente, alergii la medicamente, diabet și obezitate.

Fumatul și alcoolismul sunt obiceiuri de viață care ar putea interfera cu funcționarea medicamentului. În cazul scenariilor de mai sus, este foarte important să obțineți un consult adecvat înainte de a vă supune procedurii.

Poate oricine să administreze anestezice?

După cum v-ați dat seama, anestezia este o stare extrem de nuanțată și importantă, care necesită cu siguranță expertiză pentru execuție. Anesteziștii sunt medici specializați care administrează medicația menționată și sunt responsabili de bunăstarea dumneavoastră pe parcursul intervenției. Consultația dumneavoastră cu medicul anestezist va determina tipul de anestezie și, în consecință, anestezicul, precum și o explicație atentă a procedurii și o discuție despre riscuri. Aceștia vă vor monitoriza cu atenție pe tot parcursul operației și, de asemenea, vă vor oferi îngrijire după tratament.

 

 

 

 

Sursa foto: 
canva
La Inceput