Ce este spirometria și de ce se face

Spirometria este cel mai frecvent tip de test al funcției pulmonare sau de testare a respirației. Acest test măsoară cantitatea de aer pe care o puteți inspira și expira din plămâni, precum și cât de ușor și de repede puteți sufla aerul din plămâni.

Medicul vă poate recomanda o spirometrie dacă aveți respirație șuierătoare, dificultăți de respirație sau tuse. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea unor probleme precum astmul și bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC) sau poate fi efectuată pentru a verifica funcția pulmonară înainte de o intervenție chirurgicală. De asemenea, este posibil să vi se facă spirometrie dacă sunteți tratat pentru o boală pulmonară cronică, astm sau fibroză pulmonară, pentru a determina dacă boala dumneavoastră se ameliorează sau se agravează și dacă medicamentele sau inhalatoarele funcționează corect. Spirometria poate fi efectuată în cabinetul medicului sau într-un laborator special de testare a funcției pulmonare.

În ziua testului 

Este posibil să vi se ceară să nu folosiți anumite inhalatoare sau medicamente. Purtați haine largi și evitați mesele copioase înainte de testare.

Aceste teste nu sunt dureroase. Ele sunt efectuate de un tehnician al funcției pulmonare. Testele sunt repetate de mai multe ori pentru a se asigura că rezultatele sunt corecte.

Când efectuați testul, țineți cont de următoarele:

  • Trebuie să vă luați medicamentele zilnice înainte de testare, cu excepția cazului în care vi se spune altfel.
  • Nu fumați timp de cel puțin șase ore înainte de testare.
  • Dacă luați un inhalator cu durată scurtă de acțiune care se folosește doar la nevoie, nu-l utilizați cu șase până la opt ore înainte de testare, dacă este posibil.
  • Medicul dumneavoastră vă poate da alte instrucțiuni privind medicamentele.

În timpul testului

Veți sta așezat în poziție verticală. O clemă va fi plasată pe nas și vi se va da o piesă bucală din plastic conectată la aparatul de spirometrie. Vă veți așeza buzele strâns în jurul piesei bucale și vi se va cere să inspirați cât mai mult și cât mai adânc posibil și apoi să expirați cât mai tare și mai repede posibil. Acest efort maxim este foarte important, iar testarea va fi repetată de cel puțin trei ori pentru a obține cele mai bune rezultate.

Tehnicianul vă poate administra un medicament pentru a vă ajuta să vă deschideți căile respiratorii și apoi să repetați testul pentru a vedea dacă respirația dumneavoastră se îmbunătățește cu ajutorul medicamentului. Testarea durează între 30 și 45 de minute.

Înțelegerea rezultatelor și ce se întâmplă în continuare

Spirometria îi va oferi medicului dumneavoastră informații despre motivul pentru care este posibil să aveți tuse, dificultăți de respirație sau respirație zgomotoasă și vă va ajuta să diagnosticați anumite probleme pulmonare. După test, vă puteți întoarce la activitățile zilnice normale.

Valorile normale sunt calculate în funcție de vârstă, înălțime și sex. Dacă o valoare este anormală, este posibil să fie prezentă o problemă pulmonară. Uneori, un pacient cu plămâni normali poate avea o valoare a testului de respirație care este anormală. Medicul vă va explica ce înseamnă rezultatele testului. În funcție de rezultatele testului, doctorul vă poate prescrie inhalatoare sau medicamente pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți funcția pulmonară. Testul poate fi repetat la vizitele viitoare pentru a vă monitoriza funcția pulmonară.

Care sunt riscurile și când nu ar trebui făcut testul de spirometrie?

În timpul testului, respirația rapidă și puternică vă poate face să vă simțiți obosit, să tușiți, să vă simțiți amețit sau să aveți o strângere sau durere în piept. Trebuie să anunțați tehnicianul dacă aveți orice disconfort.

Ar trebui să anunțați medicul dacă ați avut un atac de cord în ultima lună. De asemenea, ar trebui să îi spuneți medicului dumneavoastră dacă ați suferit recent o intervenție chirurgicală la ochi, la nivelul toracelui sau al abdomenului, dacă ați avut un plămân colapsat sau dacă aveți tuberculoză.

Dacă ați avut oricare dintre acestea, medicul vă va recomanda să faceți testul de spirometrie atunci când vă veți recupera.

 

 

Sursa foto: 
www.drindububnapulmonologist.com
Sursa: 
La Inceput