Se apropie sezonul căpșunilor și este important să știți că aceste fructe delicioase nu sunt doar o plăcere culinară, ci și o sursă bogată de nutrienți esențiali și antioxidanți care aduc numeroase beneficii pentru sănătatea dumneavoastră.
Iată 6 motive principale pentru care ar trebui să le integrați în dieta dumneavoastră:
- Bogate în antioxidanți
Căpșunile sunt pline de antioxidanți. Antioxidanții sunt molecule prezente în organism și care se găsesc în alimentele pe bază de plante care contracarează stresul oxidativ. Stresul oxidativ apare atunci când există mai mulți radicali liberi în organism, dar mai puțini antioxidanți disponibili pentru a-i elimina. Prin reducerea stresului oxidativ și a deteriorării țesuturilor, antioxidanții ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli cronice în timp. Căpșunile conțin mai mulți antioxidanți, inclusiv antociani (care dau fructelor de pădure culoarea lor vibrantă) și vitamina C.
- Sprijină sistemul imunitar
O singură ceașcă de căpșuni asigură 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic care susține celulele sistemului imunitar. Cercetările sugerează că vitamina C favorizează proliferarea atât a celulelor T, cât și a celulelor B.4 Celulele T și B sunt celule albe din sânge care ajută la combaterea invadatorilor care cauzează boli, inclusiv viruși, bacterii și chiar cancere. Consumul de alimente bogate în vitamina C a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de afecțiuni comune, cum ar fi cataracta și bolile cardiovasculare.
- Susține sănătatea inimii
Antioxidanții care se găsesc în căpșuni susțin și sănătatea inimii. Un studiu epidemiologic de amploare a raportat o relație inversă între consumul de antociani și riscul de atac de cord în rândul femeilor tinere și de vârstă mijlocie. Cercetătorii au descoperit că femeile care au consumat mai mult de trei porții de fructe de pădure săptămânal au avut un risc semnificativ mai mic de atac de cord în comparație cu femeile care au consumat aceste fructe mai rar.
Este demn de remarcat faptul că studiile observaționale nu pot stabili o cauzalitate, iar femeile care consumă cantități mai mari de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi căpșunile, ar putea fi, de asemenea, mai susceptibile de a avea un stil de viață general mai sănătos care să le reducă riscul de atac de cord.
- Potențial anti-cancer
Conținutul ridicat de antioxidanți al căpșunilor poate contribui la reducerea riscului de cancer. Deși mecanismele exacte rămân neclare, cercetătorii sugerează că antioxidanții naturali ai fructelor pot minimiza inflamația provocată de cancer și inhiba răspândirea celulelor canceroase în organism.
- Bogate în acid folic
Căpșunile sunt o sursă bună de folat, cunoscut și sub numele de vitamina B9. Folatul este necesar pentru reacții cheie, inclusiv sinteza ADN-ului și descompunerea aminoacizilor, blocurile de construcție ale proteinelor.9 Vitamina B este, de asemenea, esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a tubului neural în timpul sarcinii timpurii, motiv pentru care este unul dintre cei mai importanți nutrienți din vitaminele prenatale. Vitamina B9 naturală care se găsește în alimente se numește folat, în timp ce vitamina B9 sintetică, sau artificială (care este tipul găsit în suplimente) se numește acid folic. O singură ceașcă de căpșuni asigură aproape 10% din necesarul zilnic de folat.
- Conținut scăzut de zahăr
Căpșunile sunt relativ mai sărace în fructoză, zahăr natural, în comparație cu alte fructe. De exemplu, în timp ce o ceașcă de struguri poate conține 23 de grame (g) de zahăr natural, o ceașcă de căpșuni oferă aproximativ 7 g de zahăr natural. Nu există niciun motiv pentru a defăima zaharurile naturale care se găsesc în fructe, dar dacă doriți să reduceți aportul de zahăr din cauza unei afecțiuni medicale, cum ar fi rezistența la insulină, boala ficatului gras non-alcoolic sau diabetul de tip 2, alegerea unor fructe cu un conținut mai scăzut de zahăr, cum ar fi fructele de pădure, poate fi utilă.
Riscurile consumului de căpșuni
În general, riscurile consumului de căpșuni sunt foarte mici, ele sunt, în general, bine tolerate și sigure pentru consum.
Iată însă câțiva factori de care trebuie să țineți cont:
- Alergii: La fel ca majoritatea fructelor, căpșunile pot provoca reacții alergice la unele persoane. Simptomele pot varia de la ușoare (mâncărime în gură, urticarie) la severe (dificultăți respiratorii).
- Pesticide: Căpșunile se află adesea pe lista fructelor cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Dacă vă îngrijorează acest lucru, puteți cumpăra căpșuni organice sau să le spălați bine înainte de consum.
- Probleme digestive: Consumul unei cantități mari de căpșuni poate provoca diaree sau disconfort gastric la persoanele sensibile. Acest lucru se datorează cantității mari de fibre pe care o conțin.
- Interacțiuni medicamentoase: Căpșunile pot interactiona cu medicamente anticoagulante (subțierea sângelui), crescând riscul de sângerare. Dacă luați astfel de medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră despre consumul de căpșuni.