Poate ești o persoană care aleargă 30-50 de kilometri pe săptămână, dar consumă frecvent fast-food la cină. Poate ai grijă la alimentație în timpul săptămânii, dar exagerezi în weekenduri. Sau poate bucătăria ta e plină de chipsuri, prăjituri și sucuri, pentru că crezi că antrenamentul te menține în formă. Ideea de a mânca fără consecințe poate părea un vis, dar realitatea este că exercițiile fizice nu pot anula complet efectele unei diete proaste, conform experților citați de CNN.
Potrivit docturului Colin Carriker, expert în exerciții fizice și profesor la Universitatea High Point din Carolina de Nord, poți fi slab și totuși să ai probleme de sănătate. Termenul de „skinny fat” (obezitatea ascunsă) se referă la persoanele care par slabe, dar au un procent mare de grăsime corporală. Chiar dacă cineva merge des la sală, poate avea puțină grăsime subcutanată (ceea ce se poate observa și atinge) și multă grăsime viscerală, care înconjoară organele interne. Grăsimea viscerală este mai periculoasă decât cea subcutanată. Consumul regulat de alimente procesate bogate în zahăr, sare și carbohidrați poate duce la aceleași riscuri ca în cazul persoanelor cu obezitate.
De exemplu, cantitățile mari de grăsime viscerală care circulă în corp pot duce la îngustarea arterelor și ateroscleroză, blocând circulația sângelui și crescând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Neglijarea alimentației sănătoase chiar și în timpul exercițiilor fizice crește riscul de deces prematur. Într-un studiu extins ce a analizat efectele activității fizice și ale alegerilor alimentare, s-a constatat că cei care făceau exerciții regulate, dar consumau orice, aveau un risc mai mare de mortalitate comparativ cu cei care făceau exerciții și aveau o alimentație sănătoasă.
Este practic imposibil să depășești o dietă greșită din punct de vedere caloric. Dacă vrei să slăbești, trebuie să creezi un deficit caloric, adică să arzi mai multe calorii decât consumi. Cu toate acestea, consumul regulat de alimente grase și bogate în calorii poate face acest lucru extrem de dificil.
„Dacă consumi prea multe calorii, va trebui să faci mult mai mult exercițiu decât poate susține o persoană pe termen lung”, a explicat Carriker.
„O variantă ar fi să îți dedici mai mult timp exercițiilor fizice sau să te antrenezi mai intens. Totuși, această strategie nu este eficientă când te confrunți cu tentații alimentare nesănătoase, precum fast-food și băuturi zaharoase”, a afirmat Grace Derocha, dietetician autorizat și reprezentant al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.
Medicul dietician a mai adăugat că problema constă în faptul că aceste alimente procesate, cum ar fi sucurile și bomboanele, furnizează calorii goale și sunt sărace în nutrienți. Fără vitamine, proteine și fibre care să te sature, vei găsi dificil să faci exerciții fizice atunci când ești mereu flămând.
„Oamenii care nu au o dietă nutritivă sunt de obicei în continuu înfometați, morocănoși și nu vor avea aceeași motivație sau dorință de a face exerciții fizice”, a spus Derocha.
Dacă reușești să ajungi la sală, acele calorii goale vor face mai dificilă o sesiune de antrenament productivă. Caroline Susie, dietetician autorizat și, de asemenea, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, a explicat că alimentele grase ar putea oferi un impuls temporar de energie la început, dar nu ar fi suficiente pentru a menține un antrenament lung sau de intensitate ridicată, ceea ce ar face mai curând probabilă apariția senzației de oboseală. În plus, toate caloriile lipsite de conținut care nu sunt arse vor fi stocate sub formă de grăsime.
Tipul de antrenament nu va conta pe termen lung dacă nu primești nutrienții potriviți. Persoanele care fac antrenamente de forță tind să ardă mai multe calorii decât atunci când fac cardio. Cu toate acestea, Derocha a spus că obținerea de nutrienți din alimente de proastă calitate va face mai dificilă construirea masei musculare și recuperarea completă după un antrenament intens.
Pentru a construi masa musculară, cel mai bine este să incluzi în dieta ta alimente bogate în proteine, cum ar fi puiul și somonul.
„Macronutrienții precum proteinele ajută la construirea masei musculare suple și la susținerea acesteia”, a spus Derocha.
Să fii sănătos nu înseamnă că trebuie să renunți complet la alimentele pe care le iubești să mănânci. Derocha a subliniat că oamenii tind să demonizeze anumite alimente, iar sentimentul că trebuie să eviți zahărul sau carbohidrații poate duce la o relație toxică cu mâncarea. În loc să te simți vinovat pentru că ai savurat mâncare sau desert aseară, Susie sugerează să îți schimbi perspectiva. Ea încurajează gândirea la mâncare ca la o sursă de energie, nu doar de calorii, și te îndeamnă să te concentrezi pe adăugarea de elemente nutritive, cum ar fi proteinele, omega-3 și carbohidrații sănătoși, în dieta ta.
„Nu există alimente bune sau rele; este doar combustibil”, explică ea. „Când privești mâncarea din perspectiva adăugării, nu a restricției, adopti o abordare mai sănătoasă pentru alimentație”.
Citește și: Fast food-ul și băuturile cu îndulcitori artificiali îți pot crește riscul de depresie
edition.cnn.com