Ce alimente ar trebui să adauge în alimentația lor pacienții cu boli inflamatorii intestinale pentru a ameliora simptomele bolii

Persoanele cu boli inflamatorii intestinale (BII) sunt adesea confuze în legătură cu alimentele pe care le pot consuma. Unele dintre ele pot ameliora simptomele, altele le pot agrava. Pe baza cercetărilor medicale, nu există un singur plan care să ofere în mod definitiv o ameliorare, dar un studiu recent privind o nouă dietă numită dieta anti-Inflamatorie (DAI) a arătat că aceasta ar putea ajuta.

Dieta se concentrează pe corectarea echilibrului bacteriilor intestinale cu alimente probiotice și prebiotice.

„Dieta are un impact uriaș asupra bolii oinflamatorii intestinale”, a declarat Dr. David L. Suskind, gastroenterolog la Spitalul de Copii din Seattle. El nu a fost implicat în cercetare, dar în prezent studiază modul în care dieta afectează IBD. „Impactul dietei nu este doar asupra simptomelor pacienților, ci și asupra procesului inflamator în sine”.

În cadrul studiului BII-DAI, au participat 19 persoane cu boala Crohn ușoară până la severă sau colită ulcerativă, care sunt forme de BII.

Dintre acestea, 61,3 la sută care au urmat dieta timp de cel puțin 8 săptămâni au raportat o scădere semnificativă a severității simptomelor. Când cercetătorii au evaluat probele fecale, au descoperit că cei care au rămas la dietă au avut o creștere a bacteriilor bune care favorizează remisiunea și un răspuns favorabil al sistemului imunitar.

Dieta se bazează pe cercetări care arată că persoanele cu boli inflamatorii intestinale au un dezechilibru al bacteriilor intestinale. Se crede că acest lucru contribuie la inflamație. Dieta BII-DAI promovează probioticele și prebioticele. Persoanele care urmează această dietă evită alimentele care conțin grâu, zahăr rafinat, porumb și lactoză și elimină grăsimile trans. Este încurajată o varietate de fructe și legume, precum și proteine slabe și grăsimi sănătoase. Consumul de grăsimi saturate este limitat.

Atunci când oamenii au simptome severe, ei se limitează la alimentele din lista din faza I a dietei. Aceasta include iaurt, carne tocată, supe piureuri și smoothie-uri. Pe măsură ce simptomele se ameliorează, ei pot integra alimente din lista din faza II, care include verdețuri, iar mai târziu pot adăuga elemente din lista din faza III, care include fasole integrală și crustacee.

Dieta anti-inflamatorie este derivată din dieta specifică de carbohidrați, care a fost creată inițial pentru a trata boala celiacă.

Cum afectează dieta bolile inflamatorii intestinale

Recomandările privind dieta variază în funcție de faptul dacă o persoană are BII activă sau este în remisie și de tipul de BII pe care îl are, a observat Dr. Matthew A. Ciorba, profesor asociat și director al programului IBD la Washington University School of Medicine din St. Louis.

„Mulți specialiști sunt de acord că dieta poate fi modificată pentru a ușura unele dintre simptomele bolii inflamatorii intestinale ( BII)”, a spus Ciorba. De exemplu, limitarea fibrelor insolubile în dietă poate ușura disconfortul abdominal.

Recomandările diferă în mod semnificativ atunci când are o criză activă comparativ cu atunci când un pacient este în remisiune, a explicat Kelly Krikhely, supervizor de nutriție clinică la The Mount Sinai Hospital.

Atunci când se află într-o stare de acutizare, persoanele cu BII ar trebui să evite alimentele bogate în fibre, cum ar fi legumele crude, majoritatea fructelor crude, cerealele integrale și nucile și semințele. De asemenea, ar trebui să evite cărnurile fibroase tari.

„În timpul stării de flare ar trebui să se pună accentul pe surse de proteine moi, cum ar fi peștele, puiul, ouăle, tofu, unt de nuci și iaurtul grecesc, împreună cu cereale rafinate, legume decojite și bine gătite și anumite fructe, cum ar fi banana", a subliniat Krikhely.

Intoleranțele comune în timpul crizelor pot include alimentele grase, alimentele care conțin lactoză, dulciurile concentrate și cofeina. Volumele mari de alimente sunt, de asemenea, adesea prost tolerate. Când inflamația activă se rezolvă, persoanele cu BII pot reintroduce încet alte alimente.

„În timpul remisiunii, nu există o dietă standard. În schimb, aceasta depinde de toleranțele personale ale fiecărui individ”, a spus Krikhely.

Dar ea nu recomandă ca persoanele cu boli inflamatorii intestinale să urmeze o dietă săracă în fibre pe termen nelimitat, lucru pe care îl aude de la ele.

„Dacă este tolerat, consumul de fibre este recomandat atunci când se află în remisiune. Pentru cei care suferă de boala Crohn, poate chiar reduce riscul de crize”, a spus ea.

Lui Krikhely îi place planul DAI-BII pentru că descurajează mâncarea de tip fast-food, alimentele procesate și zahărul rafinat, încurajând în același timp oamenii să mănânce alimente integrale mai sănătoase.

„Îmi place, de asemenea, că dieta ia în considerare toleranțele personale și le explică pacienților că, chiar și atunci când sunt în remisiune, toleranța trebuie evaluată și că este posibil să fie nevoie să se adauge sau să se elimine anumite alimente în funcție de toleranțele individuale”, a spus ea.

Cu toate acestea, Krikhely recomandă ca persoanele cu BII să continue să consume cereale.

„În timpul remisiunii, cerealele integrale pot furniza o mulțime de vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele B și magneziul. Nu aș recomanda cerealele integrale în timpul crizelor, dar cerealele rafinate, cum ar fi orezul alb, tind să fie bine tolerate și pot fi chiar benefice pentru cei cu diaree, deoarece pot avea un efect de legare”, a spus ea.

O alimentație mai bună pentru cei care suferă de BII

În timp ce dieta este un factor cheie în tratarea BII, Suskind a spus că planul alimentar trebuie să fie personalizat în funcție de pacient. Succesul dietei pentru a ameliora simptomele BII depinde de starea de boală a pacientului, de gravitatea bolii și de modul în care acesta răspunde la alimente.

Studiile recente au contribuit la progresul în înțelegerea care diete sunt cele mai potrivite pentru diferite persoane.

„Cred că este o vârstă și un moment foarte interesant. Cercetătorii fac presiuni pentru a răspunde la întrebarea: Cum influențează dieta boala? Și o face”, a spus Suskind.

În general, Matthew Ciorba speră ca multe dintre dietele propuse pentru BII să fie mai bine testate pentru a analiza impactul lor asupra inflamației dincolo de remisie.

În ciuda lipsei de dovezi care să încoroneze o dietă ca fiind standardul de aur, BII-DAI și unele dintre celelalte diete propuse pentru tratarea BII pot fi încercate CU  siguranță de către pacienții interesați", a spus el.

„Persoanele cu BII ar trebui să consulte un dietetician pentru a se asigura că mănâncă corect.”, a menționat Ciorba.

„Avem medicamente bune și pentru BII, dar nu exclude necesitatea intervențiilor dietetice”, a explicat Suskind

Sursa foto: 
pexels.com
La Inceput