Accidentul Vascular Cerebral – atât țigările tradiționale, cât și cele electronice sunt factorul de risc principal

O echipă de cercetători de la Universitatea George Mason, Fairfax, Virginia, SUA, a descoperit o nouă provocare a țigaretelor electronice pentru sănătatea publică. De această dată este vorba despre Accidentul Vascular Cerebral (AVC).

În ultimii ani, popularitatea țigaretelor electronice a crescut considerabil. Un studiu efectuat în 2016 în SUA a stabilit că 10,8 milioane de adulți folosesc țigaretele electronice. Abandonarea țigărilor clasice în folosul celor electronice este un lucru obișnuit, deoarece mulți le consideră o alternativă mai sănătoasă.

Însă, în luna iunie 2019, în SUA a fost înregistrat un număr mare de traumatisme pulmonare asociate cu utilizarea țigărilor electronice. Iar în luna decembrie Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) au raportat că peste 2.500 de persoane din SUA, Puerto Rico și Virginia au fost spitalizate sau au decedat din cauza utilizării țigărilor electronice sau a produselor asociate.

O tendință populară în rândul tinerilor

În pofida conținutului de nicotină, gama largă a aromelor a transformat țigările electronice într-un produs extrem de popular în rândul tinerilor. Pe lângă aceasta, țigările electronice reprezintă un risc potențial de trecere la țigările clasice.

Un alt risc marcant pentru sănătatea publică a fost descris recent în American Journal of  Preventive Medicine. Studiul a demonstrat că adulții care consumă atât țigările clasice, cât și cele electronice au un risc semnificativ de a suferi un AVC. 

Utilizând datele din anii 2016-2017 acumulate în Behavior Risk Factor Surveillance System (BRFSS), cercetătorii au examinat răspunsurile despre fumat a 161 529 persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 44 de ani.

Puțin peste jumătate dintre aceste persoane au fost femei. 50,6% s-au identificat drept rasă europoidă și puțin sub un sfert - drept spanioli.

Ulterior, membrii echipei au calculat asocierea dintre AVC și fumători, cei care au fumat în trecut, cei care utilizează în prezent țigările electronice și persoanele care le utilizează pe ambele.

„Se știe că fumatul este factorul de risc principal în apariția AVC. Însă, studiul nostru a demonstrat că persoanele care utilizează țigările electronice se expun unui risc potențial și mai mare”, a declarat Tarang Parekh, cercetătorul superior din cadrul Universității George Mason.

Un mesaj important și un semnal de alarmă

Studiul a concluzionat că tinerii care utilizează atât țigările clasice, cât și pe cele electronice prezintă un risc dublu pentru AVC în comparație cu cei care utilizează doar țigările clasice.

În comparație cu nefumătorii acest risc crește de aproximativ trei ori. De asemenea, rezultatele au demonstrat că nu există niciun argument consistent să se renunțe la țigările clasice în folosul celor electronice.

Totuși, utilizatorii țigărilor electronice care nu au fumat anterior nu au demonstrat un risc considerabil de a suferi un AVC. Această asociere se poate datora vârstei tinere și a inimii care funcționează bine la acești ani.

Acest studiu se bazează pe rezultate auto-raportate, ceea limitează concluziile. Totuși, rezultatele obținute demonstrează necesitatea efectuării studiilor vaste, pe termen lung pentru a confirma efectele nefaste ale țigărilor electronice asupra sănătății, dar și ce compuși exact sunt responsabili pentru aceasta.

„Rezultatele studiului reprezintă un mesaj important pentru tinerii fumători, care percep țigările electronice drept o alternativă mai sănătoasă celor clasice”, a adăugat Parekh.

Potrivit cercetătorului, rezultatele obținute sunt un „apel de urgență” pentru cei care creează politici spre a reglementa utilizarea țigărilor electronice și  „a evita consecințele economice și demografice asociate acestora.

„Am început să înțelegem impactul concomitent al țigărilor electronice și al celor clasice asupra sănătății, care nu este deloc unul bun”, a conchis Parekh.

Sursa foto: 
meaww.com
La Inceput