Sanatate Info

Subscribe to Sanatate Info feed
Sănătate Info
Updated: 1 hour 27 min ago

Boala gravă care nu doare. Ce este ficatul gras și cum se manifestă

1 hour 27 min ago
Boala ascunsă a ficatului sau steatohepatita non-alcoolică devine o patologie tot mai des întâlnită în Republica Moldova. Și asta pentru că, ne spun specialiștii, stilul de viață haotic, lipsa sportului și a unui regim alimentar echilibrat, duc indubitabil la apariția acestei maladii.

AUDIO//Cum percep moldovenii sănătatea lor și ce cred despre serviciile medicale prestate de instituțiile medicale din țară

1 hour 27 min ago
La Chișinău a fost lansat, de curând, primul barometru de sănătate al populației în care a fost studiată percepția oamenilor față de serviciile medicale prestate. În linii generale, părerea oamenilor despre felul în care funcționează serviciile de sănătate și cele medicale sunt pozitive.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea să se divizeze din nou. Maia Sandu: „De astăzi toată lumea, inclusiv cei din sectorul Dumneavoastră, trebuie să se simtă oameni liberi”

1 hour 27 min ago
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea să se despartă din nou. Premierul Maia Sandu crede că ideea fuzionării acestor două instituții a fost una proastă și neinspirată, de aceea decizia trebuie corectată. Anunțul a fost făcut public astăzi în timpul prezentării noului ministru la Sănătate, Ala Nemerenco.

Direcții prioritare pentru ministra Sănătății în următoarele 100 de zile de guvernare. Printre ele - resursele umane și cheltuirea banilor publici

1 hour 27 min ago
Noua ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Ala Nemerenco a oferit un prim interviu postului de Radio Europa Liberă. Oficialul a menționat că a preluat funcția într-un moment destul de important, inclusiv din punct de vedere istoric. Din acest motiv, de ceea ce va face acest Guvern, va depinde succesul politicienilor de mai departe.

OFICIAL: Se retrage Guvernul Filip și, odată cu el, și Silvia Radu de la Ministerul Sănătății. Vasea poate pleca acasă

1 hour 27 min ago
Guvernul Pavel Filip se retrage de astăzi. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele formațiunii PDM, Vladimir Cebotari. Nici Pavel Filip, care a deținut funcția de prim-ministru în acest Guvern, nici alt reprezentant al Guvernului nu și-a făcut apariția.

Mihai Magdei: „Noul ministru al Sănătății trebuie să-și aleagă o nouă echipă, iar cei existenți să se ducă unde vor”

1 hour 27 min ago
Republica Moldova se află de aproape o săptămână în criză. Guvernul Filip se încăpățânează să mențină controlul, blocând activitatea Guvernului Maia Sandu.

Mai mulți medici din Spitalul Raional Drochia au semnat o declarație prin care dezmint că ar susține Guvernul Filip. „Este un abuz josnic”

1 hour 27 min ago
Spitalul Raional Drochia a fost unul dintre primele instituții medicale care și-a afișat public simpatia față de Guvernul Filip. Surprinzător este însă, că pe listele cu semnături, există oameni care în realitate n-au semnat nimic, alții nu mai lucrează în instituție sau au decedat. Astăzi, mai mulți medici au semnat o declarație prin care dezmint că ar susține un guvern sau altul.

FOTO// Exemplu de urmat. Tone de deșeuri medicale sunt distruse la Telenești în mod sigur cu un autoclav performant

1 hour 27 min ago
Deșeurile medicale sunt un adevărat pericol atât pentru viața oamenilor, cât și pentru mediul înconjurător. Anual în Moldova se colectează aproximativ 9 mii de tone de deșeuri medicale. Metodele de distrugere a acestora sunt diferite, fiecare instituție medicală, fiind obligată conform prevederilor legale să le nimicească, astfel încât să nu dăuneze nimănui.

Medicii din raioane sparg gheața. Susținerea acestora se împarte între Guvernul Sandu și Guvernul Filip

1 hour 27 min ago
Mai mulți medici din Spitalul Raional Anenii, dar și din Spitalul de Circumscripție Cărpineni declară că susțin Guvernul Maiei Sandu și îndeamnă și alți medici să le urmeze exemplul. De cealaltă parte a baricadei, medicii din Spitalul Raional Căușeni, dar și de la Centrul de Sănătate Drochia își exprimă susținerea pentru Guvernul Filip, care spun că este cel legal.

Petrece ultimele zile din iunie la AFIM Healthy Festival. Vezi cine sunt trainerii care te așteaptă la eveniment

1 hour 27 min ago
ABC Fitness School Moldova vă invită să petreceți ultimele zile ale lunii iunie în cadrul unui eveniment grandios. AFIM Healthy Festival, care va avea loc pe 22 iunie 2019, de la ora 10:00 în Gradina Botanica, este evenimentul care promovează stilul de viață sănătos printre adulți și copii.

Ministra Sănătății Ala Nemerenco cere responsabililor din Sănătatea Publică să propună de urgență acțiuni de protejare a sănătății protestatarilor, având în vedere condițiile insalubre în care stau

1 hour 27 min ago
Ministra Sănătății Ala Nemerenco, din Guvernul Maiei Sandu, cere responsabililor din Agenția Națională de Sănătate Publică să întreprindă toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea protestatarilor. Ministra spune că există riscul de infecții, intoxicații, insolații, în condițiile în care acestor oameni nu li se asigură condiții igienice de hrană, de dormit, de spălat.

Pacienții din satele izolate din România vor fi consultați printr-un sistem de telemedicină

1 hour 27 min ago
Sătenii din cinci comune din Botoșani vor fi consultați, din vara acestui an, printr-un sistem inovativ de telemedicină, care va facilita accesul bolnavilor din zonele izolate la medici, cu sprijinul unor tablete dotate cu camere web și cu un soft special creat de o companie din Germania.

Iubire la puterea a treia. O familie din Chișinău au devenit părinți de tripleți, pe care i-au conceput natural

1 hour 27 min ago
Daniel, Alex și Lia. Sunt tripleții care au făcut fericită o familie din comuna Băcioi. Au venit pe lume pe 7 iunie, iar vestea că sunt de fapt trei și nu unul, cum s-a crezut inițial, i-a luat pe neprăgătite pe părinți. Și asta pentru că au fost concepuți pe cale naturală.

Absolvent USMF: „Așa e un „Bardac” în țara noastră, că nu știu ce să cred. Nimeni din conducerea Ministerului Sănătății nu a fost prezent la ceremonia de depunere a Jurământului lui Hipocrate

1 hour 27 min ago
Însoțiți de părinți, prieteni, soții ori soți, dar și de copii, proaspeții absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au depus astăzi Jurământul lui Hipocrate, pășind astfel pe o altă treaptă a vieții profesionale. Cei 934 de viitori medici păreau entuziasmați că au terminat cu lecțiile, dar în același timp aveau privirile întrebătoare – ce fac după această zi?

AUDIO//Argumentele protestatarului Vasea legate de prezența lui la Ministerul Sănătății oferite reporterului Sănătate INFO, Silvia Rotaru

1 hour 27 min ago
La solicitarea protestatarului publicăm discuția reporterului Sănătate INFO Silvia Rotaru cu persoanele care au blocat intrarea în curtea Ministerului Sănătății.

Cine este Vasea și de cine ne apără? O întreabă un grup de angajați ai Ministerului Sănătății pe Silvia Radu, într-o altă scrisoare publicată în presă

1 hour 27 min ago
Încă o scrisoare semnată de angajații Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în susținerea noului Guvern a apărut în spațiul public. Scrisoare e, de fapt, un răspuns dat Silviei Radu, ministru al Sănătății în Guvernul Filip, care a declarat că ceea ce au scris angajații în primul mesaj ajuns în presă, este un fals.

Cui se subordonează acum funcționarii publici din Sănătate și cine semnează documentele adresate ministrului?

1 hour 27 min ago
Criza politică prin care trece Republica Moldova a debusolat societatea și a slăbit din activitatea multor instituții ale statului. Deși oficial toți afirmă că muncesc în regim obișnuit, există situații care dau de înțeles că nu e atât de simplu.
La Inceput