Sanatate Info

Subscribe to Sanatate Info feed
Sănătate Info
Updated: 9 hours 38 min ago

O oră de muncă mai puțin pentru lucrătorii medicali din Moldova. Ce prevede Convenția colectivă de ramură pentru următorii patru ani

23 March, 2018 - 16:11
Angajații din sănătate vor lucra oficial cu o oră mai puțin în comparație cu cei de alte profesii. În total, zilnic, câte șapte ore, în loc de opt. Prevederea se regăsește în noua Convenție colectivă de ramură, aprobată pentru anii 2018-2021. De asemenea, angajatul medical are dreptul prioritar la investigații medicale și tratament, de a munci de sine-stătător, de a fi protejat de cazurile de violență, etc. Documentul a intrat în vigoare și a fost semnat între Guvern și Sindicate.

Votat. Actele de violență asupra doctorilor vor fi pedepsite dur, inclusiv cu arest

23 March, 2018 - 16:11
Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede ultragierea lucrătorului medical, în pofida avizelor negative de la Guvern și Direcția Juridică a Parlamentului.

La Institutul Oncologic nu se va mai plăti 90 de lei pentru consultații. Ce explicații are directorul institutului

23 March, 2018 - 16:11
Vizita efectuată de către ministra sănătății la Institutul Oncologic a fost făcut la cererea conducerii instituției, iar solicitarea ministrei de a scoate taxele contra plată din spital au fost propuse de instituție. Asta spune Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic.

Pavel Filip a testat astăzi cum funcționează Serviciul 112

23 March, 2018 - 16:11
Pavel Filip a vizitat sediul Serviciului 112 pentru a evalua pregătirile pentru lansarea sistemului, care va avea loc săptămâna viitoare.

Într-o săptămână toate ambulanțele din Moldova trebuie să poarte inscripția 112 în loc de 903

23 March, 2018 - 16:11
Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 ar trebui să devină accesibil în regim de testare începând din 29 martie și tot până atunci pe toate ambulanțele trebuie să fie aplicate autocolante cu numărul 112 în loc de 903, conform unui ordin al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ala Valenga: „Nimeni nu trebuie să mă salveze pe mine. Fiecare doctor ar trebui să se salveze singur pe sine prin a spune adevărul despre ce se întâmplă în sistemul medical”

23 March, 2018 - 16:11
Acum 10 zile medicul de la Spitalul Municipal Nr.1, Ala Valenga, a fost bătută de soțul unei paciente chiar la locul de muncă. Acesta a tras-o de păr, a răpus-o la podea și a lovit-o cu picioarele. Aleasă cu două coaste fracturate, dar și cu o stare emoțională afectată, Ala Valenga se luptă acum să demonstreze că nu a fost protejată suficient la locul de muncă, chiar dacă administrația își dorește să se detașeze de acest scandal.

Astăzi este ziua mondială a sănătății orale. Ce spun stomatologii despre cultura moldovenilor de a se spăla pe dinți

23 March, 2018 - 16:11
În fiecare an pe 20 martie este marcată ziua mondială a sănătății orale, pentru a promova conştientizarea la nivel mondial a problemelor de sănătate orală. Specialiștii recomandă ca indiferent de starea dumneavoastră de sănătate să pășiți pragul unui centru stomatologic de două ori pe an.

Epoca intervențiilor chirurgicale fără cicatrici în transplantul de rinichi

23 March, 2018 - 16:11
În țara noastră, unde transplantul de organe nu se efectuează atât de frecvent cât este necesar, donatorii vii care donează un organ sunt o sursă de speranță pentru pacienții cu insuficiență renală. Specialiștii au grijă ca procedurile chirurgicale la acești oameni, care suportă intervenția de dragul celor dragi, să se desfășoare cu tehnici minim invazive.

Ce salarii ridică medicii din Moldova în comparație cu alte meserii de pe piața muncii

23 March, 2018 - 16:11
Sănătate INFO a comparat salariile lucrătorilor medicali, mărite urmare a indexării din 1 aprilie, cu alte salarii și oferte de pe piața muncii din Republica Moldova și a aflat că remunerarea medicilor și asistenților medicali este inferioară față de câștigul, de exemplu, al unui șofer de troleibuz.

Doctorul Alper Kaya prezintă tehnicile moderne de tratare a leziunilor de menisc, ligament și cartilagii

23 March, 2018 - 16:11
Fie că sunt tineri și s-au accidentat în timpul practicării activităților sportive, fie că se confruntă cu problemele inerente vârstei a treia, pacienții care ajung în serviciile de ortopedie din cadrul clinicilor ACIBADEM se bucură de cea mai bună îngrijire datorită experienței medicilor, investigațiilor cu aparate performante și terapiilor de ultimă generație care pot reda mobilitatea și capacitatea de mișcare.

Cine îi protejează pe medicii din Moldova de cazurile de violență din partea pacienților și rudelor acestora

23 March, 2018 - 16:11
Un răspuns clar nu există, deși fiecare instituție medicală publică are și Sindicate, și juriști, și un inspector al muncii. Fiecare dintre aceștia, împreună cu administrația, au obligația să întreprindă toate măsurile pentru a-i proteja pe angajați și de a le oferi tot sprijinul necesar în cazul în care li se întâmplă lucruri periculoase pentru viață și sănătate. În ce măsură o fac, rămâne deocamdată o enigmă.

Obiectiv ambițios. Moldova vrea eliminarea unei maladii sociale până în 2030

23 March, 2018 - 16:11
33 de deputați moldoveni sunt membri ai unei rețele globale de parlamentari care își propun, prin intervenții comune cu autoritățile și ONG-urile, să elimine tuberculoza până în anul 2030. Este vorba de rețea parlamentară de combatere a tuberculozei a Regiunii Europene și Asiei Centrale. Din partea Moldovei, copreședinte al grupului este Oxana Domenti, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
La Inceput